18 800 - tik daudz civiliedzīvotāju gājuši bojā Irākā kopš 2014. gada
Lielu daļu no šiem cilvēkiem ir nogalinājis džihādistu grupējums "Islāma valsts".
Pasaulē
2016. gada 19. janvāris, 16:44

18 800 - tik daudz civiliedzīvotāju gājuši bojā Irākā kopš 2014. gada

Jauns.lv

Kopš 2014.gada sākuma konfliktā Irākā dzīvību zaudējuši vismaz 18 800 civiliedzīvotāji, bet 36 200 ir guvuši ievainojumus, norādīts jaunākajā ANO ziņojumā.

Lielu daļu no šiem cilvēkiem ir nogalinājis džihādistu grupējums "Islāma valsts", teikts ziņojumā.

Laika posmā no 2014.gada janvāra līdz 2015.gada oktobrim Irākas robežās ir pārvietoti 3,2 miljoni cilvēku, otrdien paziņoja ANO Palīdzības misija Irākai un ANO augstā cilvēktiesību komisāra birojs.

ANO norādīja, ka "Islāma valsts" ir sistemātiski publiski nogalinājusi cilvēkus, nogriežot viņiem galvu, sabraucot ar buldozeriem, sadedzinot dzīvus un nosviežot viņus no liela augstuma.

"Šāda rīcība dažos gadījumos var tikt uzskatīta par kara noziegumiem, noziegumiem pret cilvēci un, iespējams, genocīdu," teikts ziņojumā.

ANO ekspertu rīcībā esošā informācija liecina, ka džihādisti vēršas pret oponentiem civiliedzīvotāju vidū, personām, kuras saistītas ar valdību un policiju, juristiem, ārstiem, žurnālistiem un vietējiem līderiem.

ANO arī noskaidrojusi, ka Mosulas pilsētā Irākas ziemeļos "Islāma valsts" ir nolaupījusi 800 līdz 900 bērnus reliģiskai un militārai apmācībai, un džihādisti arī izmanto bērnus un sievietes kā seksa vergus.

ANO vienlaikus atzinusi, ka arī Irākas Kurdistānas zemessardze Pešmerga un Irākas drošības spēki, kā arī ar tiem saistītie formējumi ir nogalinājuši un nolaupījuši civiliedzīvotājus un pastrādājuši kara noziegumus.

ANO augstais komisārs cilvēktiesību jautājumos Zeids Raads al Huseins uzsvēra, ka šis ziņojums uzskatāmi parāda, "no kā Irākas bēgļi cenšas aizbēgt, kad viņi dodas uz Eiropu un citiem reģioniem".


LETA/Foto: EPA/LETA