Atstādinātais Tallinas mērs Savisārs labprāt kļūtu par Igaunijas prezidentu
Savisārs pieļauj kandidēšanu Igaunijas prezidenta vēlēšanās.
Pasaulē
2016. gada 22. janvāris, 13:32

Atstādinātais Tallinas mērs Savisārs labprāt kļūtu par Igaunijas prezidentu

Jauns.lv

No Tallinas mēra amata atstādinātais Edgars Savisārs, pret kuru tiek veikta kriminālizmeklēšana korupcijas lietā, neizslēdz iespēju kandidēt Igaunijas prezidenta vēlēšanās.

Intervijā Tallinas televīzijai lielākās Igaunijas parlamenta opozīcijas partijas - Centra partijas - priekšsēdētājs sacīja, ka Drošības policijas un prokuratūras darbības pret viņu "nerada bailes un drīzāk palielina vēlēšanos kandidēt uz prezidenta amatu".

"Tas, kurš paziņos, ka kandidēs, tiks izmalts caur sietu. Es gribētu sevi nedaudz pasaudzēt. Pienāks laiks, kad parādīsies kandidāts, kurš ies uz amatu. Vai tas būšu es vai kāds cits - redzēsim, ko nesīs laiks un dzīve," klāstīja no amata atstādinātais Tallinas mērs.

Viņaprāt, pašreizējais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, kurš daudzus gadus pavadījis ASV un kura amata termiņš beidzas šogad, "ir ļoti proamerikānisks".

"Mūsu nākamais prezidents nebūs proamerikānisks," prognozēja Savisārs.

Centra partijas līderis norādīja, ka viņa iespējamai kandidēšanai uz Igaunijas prezidenta amatu šķērslis varētu būt nevis viņa veselības stāvoklis - Savisāram 2015.gadā amputēja labo kāju -, bet gan tas, ka prezidentu nevēlē tauta. Igaunijas konstitūcija noteic, ka valsts vadītāju ievēlē parlaments.

Iepriekš par iespējamu kandidēšanu prezidenta vēlēšanās paziņoja bijušais Igaunijas pārstāvis Eiropas Komisijā Sīms Kallass.

Jau vēstīts, ka Savisārs tiek turēts aizdomās par to, ka 2014. un 2015.gadā ņēmis kukuļus vairāku simtu tūkstošu eiro vērtībā. Viņš pērn 22.septembrī tika aizturēts un nopratināts, bet pēc tam atbrīvots. Aizdomās turētie šajā lietā ir vēl seši cilvēki.

Ar tiesas lēmumu no Tallinas mēra amata uz izmeklēšanas laiku atstādinātais Savisārs tiek turēts aizdomās saistībā ar četrām epizodēm: nepamatotu nomas līguma pagarināšanu, celtniecības darbu turpināšanu bez nepieciešamās atļaujas, zemes gabalu maiņu un pārkāpumiem iepirkumu konkursa grāmatvedībā. Pirmajās divās epizodēs saņemti kukuļi, bet trešajā epizodē kukulis ticis apsolīts.

Viņš vairākkārt ir paziņojis, ka savu vainu neatzīst un krimināllieta esot politiska rakstura.

Ilvess Igaunijas prezidenta amata tika ievēlēts 2006.gadā un pārvēlēts 2011.gadā. Konstitūcija liedz viņam kandidēt uz trešo piecu gadu amata termiņu pēc kārtas.

LETA/Foto: Reuters