Mūžīgais vadonis. Tadžikistānas parlaments nobalso, ka prezidents paliek amatā līdz mūža galam
63 gadus vecais Emomals Rahmons Tadžikistānu vada kopš 1992.gada.
Pasaulē
2016. gada 22. janvāris, 19:14

Mūžīgais vadonis. Tadžikistānas parlaments nobalso, ka prezidents paliek amatā līdz mūža galam

Jauns.lv

Tadžikistānas parlaments piektdien atbalstījis izmaiņas konstitūcijā, kas faktiski ļaus valsts ilggadējam līderim Emomali Rahmonam palikt prezidenta amatā līdz mūža galam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

63 gadus vecais Rahmons Tadžikistānu vada kopš 1992.gada.

Jaunie konstitūcijas labojumi, kas vēl jāapstiprina konstitucionālajai tiesai un tautai referendumā, paredz, ka Rahmons varēs kandidēt uz prezidenta amatu neierobežotu skaitu reižu.

"Saskaņā ar Tadžikistānas konstitūciju viens cilvēks var kandidēt uz prezidenta amatu divas reizes uz septiņu gadu termiņu. Tomēr tas neattiecas uz Nācijas līderi," norādīja viens no konstitūcijas labojumu autoriem. Rahmonam pērn tika oficiāli piešķirts Nācijas līdera tituls.

Likumdevēji arī apstiprināja izmaiņas konstitūcijā, kas ļautu kandidāt uz prezidenta amatu no 30 gadu vecuma, nevis 35, kā tas bijis līdz šim.

Analītiķi pieļauj, kas tas tiek darīts, lai ļautu prezidenta 27 gadus vecajam dēlam Rustam Emomali, iespējams, kandidēt uz prezidenta amatu 2020.gadā.

Likumdevēji arī atbalstīja aizliegumu uz reliģisko pārliecību balstītām partijām, acīmredzot vēršoties pret opozīcijā esošo Tadžikistānas Islāma atjaunošanas partiju, kas pērn tika slēgta un pasludināta par teroristisku.

BNS/Foto: AFP/LETA