Gruzijā risina bērnu izprecināšanu: tikai no 17 gadiem un jābūt gaidībās
Izdot pie vīra nepilngadīgas meitenes Gruzijā kļūs sarežģītāk.
Pasaulē
2016. gada 26. janvāris, 06:15

Gruzijā risina bērnu izprecināšanu: tikai no 17 gadiem un jābūt gaidībās

Jauns.lv

Ar šo gadu Gruzijā nepilngadīgie var noslēgt laulību tikai ar tiesas atļauju un no 17 gadu vecuma, turklāt jaunajai sievai jābūt bērna gaidībās. Iemesls šādai prasībai ir šajā valstī joprojām izplatītā līgavu nolaupīšana un piespiedu izprecināšana.

Līdz šim Gruzijā varēja apprecēties no 16 gadu vecuma ar vecāku vai aizbildņu atļauju. Jaunais labojums Civilkodeksā ir tikai pārejas laikam uz gadu – pēc tam laulāties drīkstēs, tikai sasniedzot pilngadību.

Maijas sapņi sabruka 16 gados

Likuma grozījumu autori šādi cīnās pret Gruzijā īstenoto agrīno laulību praksi, kad vecāki savas meitas izprecina piespiedu kārtā. Viņu vidū ir Maija Grubeladze. Viņai patika zīmēt, jauniete sapņoja par teātra karjeru, bet šie sapņi sabruka 16 gadu vecumā. Vecāki Maijai paziņoja, ka viss ir sarunāts – meitu izprecinās bagātam un viņai tikpat kā nepazīstamam vīrietim.

“Es noraudāju trīs dienas. Es vēl biju gandrīz bērns, man pat neviens nepatika. Bet vecāki jau visu bija izlēmuši manā vietā. Es viņus nenosodu, visi vecāki grib, kā labāk savam bērnam, bet ir gadījumi, kad viņi ne visu ņem vērā un dara, kā sliktāk. Mēs bijām ļoti trūcīgi, bet viņš bija no pārtikušas ģimenes, turklāt vecāki baidījās, ka mani nolaupīs, tas jau bija mēģināts piecas reizes,” stāsta Maija.

Vecāki atbalsta nolaupīšanu

Jauniņo līgavu nolaupīšana padomju komēdijas „Kaukāza gūstekne” garā Gruzijā uzplauka deviņdesmitajos gados līdz ar ekonomisko sabrukumu un kriminālo patvaļu. Pēdējos gados šie noziegumi strauji sarukuši, jo pie darba ķērušies likumsargi.

Tomēr ir apvidi, kur tas joprojām notiek. Vecāki bieži vien paši atbalsta nolaupīšanas tradīciju, materiālu interešu vadīti vai pārliecībā, ka gādā par labāku meitas nākotni.

“Šeit par problēmu kļūst gadījumi, kad vienojas ģimenes, un arī meitene noliedz nolaupīšanu pat tad, kad mums ir pamats aizdomām. Kaut gan, protams, ir arī gadījumi, kad policija laikus pieliek punktu un atgriež meitenes atpakaļ,” saka Tiesībsarga dzimumu līdztiesības departamenta vadītāja Jekaterina Shiladze.

Jauniņās sievas pamet skolu

2014. gadā Gruzijā reģistrēja 659 laulības, kur viena no pusēm bija 16–18 gadus veca. Pagājušā gada pirmajā pusē bijušas 265 šādas laulības. Pirms pilngadības sasniegšanas 2014. gadā bija apprecējušies 17% sieviešu vecumā no 20 līdz 24 gadiem, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropā. Moldovā tie bija 19%, Turcijā – 14 procenti. Turklāt daudzas šādas attiecības nav oficiāli reģistrētas.

Šādu precību sekas parasti ir nepabeigta izglītība – no 2011. gada oktobra līdz 2013. gada janvārim skolu pameta vairāk nekā 7000 meiteņu.

Astoņpadsmit gados jau par vecu

Nevar gan teikt, ka šī ir vispārēja gruzīnu problēma. Šāda laulību prakse vairāk izplatīta mazākumtautību un reliģisko minoritāšu vidū, īpaši Kahetijā, Adžārijā, azerbaidžāņu apvidos.

Gruzijas Azerbaidžāņu sieviešu savienības vadītāja Leila Suleimanova atzīst, ka šī sabiedrība jau 13–14 gadus vecu meiteni uzlūko kā potenciālu līgavu. Turklāt “meitenes 18 gados nav tik pieprasītas kā 15–16 gados, un līgavaiņu izvēle samazinās”.

Latvijā kulminācija bija 1990. gadā

Jāpiebilst, ka Gruzijā tagad likums ir stingrāks nekā mūsu valstī. Latvijā nepilngadīgie var apprecēties izņēmuma gadījumā ar vecāku vai aizbildņu piekrišanu no 16 gadu vecuma, ja otra persona ir pilngadīga.

Arī Latvijā nepilngadīgo laulības uzplauka deviņdesmitajos gados, visvairāk līdz 17 gadu vecumam apprecējās 1990. gadā – 152 puiši un 709 meitenes, kas no kopumā 23 619 laulībām bija attiecīgi 0,6 un 3 procenti.

2014. gadā salaulājās 36 nepilngadīgās un neviens puisis. Latvijā laulības pirms pilngadības biežāk bija raksturīgas čigāniem, taču pēdējos gados šī tradīcija gājusi mazumā.  


Kasjauns.lv/Foto: EPA/LETA