Vācieši jau organizē pašaizsardzības vienības
"Izvarotājbēgļi nav laipni lūgti," vēsta protestētāju plakāts Leipcigā.
Pasaulē
2016. gada 27. janvāris, 07:27

Vācieši jau organizē pašaizsardzības vienības

Jauns.lv

Pēc gadumijas svinībām Ķelnē policija saņēmusi vismaz 516 sūdzības, un 40% – par seksuāliem uzbrukumiem, tostarp divām izvarošanām; šobrīd sūdzību skaits jau ir pieaudzis. Pilsētas policijas priekšnieks aizsūtīts pensijā, un paliek jautājumi par nepatīkamās patiesības slēpšanu demokrātiskā valstī.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lauvas tiesu iesniegumu saņēmusi Hamburgas policija, līdzīgi uzbrukumi pieredzēti Berlīnē, Diseldorfā, Štutgartē un arī Austrijā, Zviedrijā un Šveicē. Gandrīz visi aizdomās turamie ir ārzemju izcelsmes.

Plānots uzbrukums

Vācijas tieslietu ministrs Heiko Māss paudis, ka šāds uzbrukumu vilnis varētu būt apzināti plānots. “Neviens man neiestāstīs, ka tas netika koordinēts vai plānots. Ir aizdomas, ka tika izraudzīts īpašs datums un [izmantota] paredzamā cilvēku pulcēšanās,” ministrs paudis izdevumam „Bild am Sonntag”.

Atsaucoties uz konfidenciāliem policijas ziņojumiem, izdevums vēsta, ka daži ieceļotāji no Ziemeļāfrikas sociālajos tīklos izplatījuši aicinājumus Vecgada vakarā pulcēties Ķelnē. Sekojot šiem pamudinājumiem, turp devušies jauni vīrieši ne tikai no Vācijas, bet arī no Francijas un Beļģijas.

Vairāk nekā 30 aizturēto vidū ir deviņi alžīrieši, astoņi marokāņi, četri sīrieši, pieci irāņi, arī pāris no Vācijas, Serbijas un pat ASV. Pie diviem aizturētajiem policija atradusi papīra lapu, kurā no arābu valodas vāciski pārtulkotas šādas frāzes: „jaukas krūtis, es gribu seksu ar tevi, es nogalināšu tevi”.

Merkele sola stingrību

Kancleres Angelas Merkeles imigrācijas politikas pretinieki arvien uzstājīgāk norāda, ka tieši nekontrolētā imigrācija ir uzbrukumu tiešs cēlonis.

Pati Merkele paudusi atbalstu daudz stingrākai ārvalstnieku uzturēšanās kārtībai, norādot, ka izraidāmi būtu arī tie notiesātie bēgļi un patvēruma meklētāji, kam piespriests nosacīts cietumsods. Pašlaik izraidīt var tikai tos ārzemniekus, kam piespriesti vismaz trīs gadi cietumā un kam dzimtenē turklāt nedraud vajāšana.

“Kad notiek noziegumi, un cilvēki liek sevi ārpus likuma, tam jānoved pie sekām,” paziņojusi kanclere. Cerams, sekas jutīs visi varmākas, arī trīs 15 gadus veci sīrieši, kas Minhenē publiskajā peldbaseinā seksuāli uzbrukuši 17 gadus vecai meitenei, „lienot” zem peldkostīma.

Viņi centās iebāzt rokas starp kājām

Ekonomikas studente Mišela (18) ir viena no sievietēm, kuras cieta Ķelnes šausmu naktī. Viņa ar draugiem devās sagaidīt Jaungadu pilsētas laukumā pie katedrāles un nokļuva 20–30 svešā valodā runājošu vīriešu ielenkumā.

“Viņi grāba mūs aiz rokām, rāva apģērbu, centās iebāzt rokas starp mūsu kājām,” intervijā BBC stāsta Mišela. “Policijai tagad jādomā, ko darīt, lai mums palīdzētu. Šī nav normāla situācija Vācijai vai rietumu pasaulei.” Vācijā jau ir bijuši atriebības uzbrukumi imigrantiem, tomēr Mišela uzskata, ka nav pareizi vainot viņus visus.

Ķelnē mīt ap 4000 patvēruma lūdzēju. Pie viņu centra sastaptais irākietis Hasans plati smaida, cer palikt Vācijā un strādāt par mehāniķi: “Es gribu pateikties Angelai Merkelei. Es mīlu šo valsti!” Viņš pauž nožēlu par gadumijā notikušo.

Organizē pilsoņu patruļas

Tikmēr vācu sievietes izpērk piparu gāzes baloniņus, pieaudzis daiļā dzimuma pieprasījums pēc pašaizsardzības kursiem. Neticot varasiestāžu spējai viņus aizstāvēt, vācieši sociālajos tīklos pulcē pašaizsardzības vienības. Piemēram, grupai „Diseldorfas sardze” pieteikušies ap 2300 cilvēku. Brīvprātīgo patruļa plāno staigāt pa pilsētu brīvdienās un masu sarīkojumu laikā, vajadzības gadījumā palīdzot sievietēm.

Oficiālie likumsargi, protams, nav sajūsmā. “Katra tāda pilsoņu vienība, kā likums, aiziet par tālu,” satraucas policistu arodbiedrības priekšsēdētāja vietnieks Jorgs Radeks, atzīstot, ka pašaizsardzības vienības ir baiļu izpausme, kaut motīvi ir saprotami.

Diemžēl vietā atgādināt, ka liktenīgajā naktī Ķelnē no 200 likumsargiem lielas jēgas nebija, un 1. janvāra paziņojumā presei policija meloja, ka svinības pagājušas mierīgi.

Pēc skandalozā Jaungada Slovākijas premjerministrs Roberts Fico paziņojis, ka Bratislava neuzņems musulmaņu imigrantus: “Multikulturālisms ir fikcija. Līdzko jūs ielaižat imigrantus, jūs gaida šādas problēmas.”


Kasjauns.lv/Foto: AFP/LETA