Jau 15 gadus neizdodas pārdot nacistu propagandista Gēbelsa mīlas ligzdiņu
Nacistiskās Vācijas propagandas ministrs Jozefs Gēbelss.
Pasaulē
2016. gada 27. janvāris, 14:14

Jau 15 gadus neizdodas pārdot nacistu propagandista Gēbelsa mīlas ligzdiņu

Jauns.lv

Berlīnes nekustamā īpašuma aģentūrai jau 15 gadus nav izdevies pārdot savrupmāju ezera krastā, kurā savulaik mitinājās nacistiskās Vācijas propagandas ministrs Jozefs Gēbelss.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pašvaldībai piederošā aģentūra "Berlin Immobilienmanagement GmbH" (BIM) tagad atteikusies no ieceres pārdot māju, baidoties, ka tā varētu nonākt "neīstajās rokās".

"Esmu ļoti noraizējies, ka tā varētu kļūt par nacistu svētnīcu. Nedomāju, ka mums vajadzētu uzņemties tādu risku," sacīja BIM izpilddirektore Birgita Mēringa.

Māju gleznainajā Bogena ezera krastā Gēbelss izmantoja, lai tiktos ar mīļākajām. "Tas bija patvērums no pilsētas aizņemtības" 40 kilometrus uz dienvidiem, aģentūrai AFP norāda BIM pārstāvis Kristians Breitkreics.

Berlīnes pašvaldība 1936.gadā iegādājās Gēbelsam zemes gabalu un uz tā esošo nelielo koka māju kā apsveikumu 39.dzimšanas dienā. Gēbelsam patika nomaļā atrašanās vieta, taču viņš par kino producentu kompānijas UFA līdzekļiem tur uzcēla daudz lielāku villu.

Mājā bija iekārtots privāts kinoteātris, bet no plašajām dzīvojamajām telpām varēja redzēt ezeru.

Pēc kara tā dēvētā Vācijas Demokrātiskā Republika uz blakus esošā zemesgabala uzbūvēja komunistiskās partijas jauniešu organizācijas FDJ centru, kur izmitināja jauniešus un uzņēma partijas kadrus no tādām valstīm kā Vjetnama, Kuba un Angola. Tolaik Gēbelsa savrupmājā iekārtoja veikalu un bērnudārzu.

Daudzi mājas iekārtojuma elementi saglabājušies līdz mūsdienām, taču mitruma un aukstuma dēļ tai radušies nopietni bojājumi. Pēdējo 15 gadu laikā pašvaldība vairākkārtēji mēģinājusi pārdot nekustamo īpašumu, taču bez panākumiem.

"Pašlaik nav ne apkures, ne ūdens. Ievērojami bojāta fasāde, jumts draud sabrukt, un ir ļoti daudz darāmā," atzīst Mēringa.

Īpašums izmantots kā kino uzņemšanas laukums. Tur uzņemta kara filma "Alone in Berlin" ar Emmu Tompsoni un Brendanu Glīsonu galvenajās lomās.

Mēringa ierosinājusi, ka māju varētu pārveidot par izglītības iestādi vai viesnīcu.

Vācijai vairākkārt nācies pieņemt lēmumus, ko iesākt ar nacistiskā režīma paliekām. Nacistu līdera Ādolfa Hitlera rezidencē "Ērgļa ligzdā" tagad iekārtots restorāns un veikali, kurus ik gadu apmeklē tūkstošiem tūristu.

Jozefa Gēbelsa māja mūsdienās - video:


LETA/Foto: Vida Press, Ekrānuzņēmums no video