Pasaulē
2016. gada 30. janvāris, 17:17

Ukrainā tiek nogāzta kārtējā boļševiku noziedznieka statuja

Jauns.lv

Aktīvisti Dņepropetrovskā, Ukrainas austrumos, piektdienas vakarā nogāzuši kādreizējā boļševiku varasvīra Grigorija Petrovska statuju.

Petrovskis bija iesaistīts noziedzīgā režīma mākslīgi izraisītā bada jeb tā dēvētā "Holodomora" organizēšanā, kā rezultātā pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados Ukrainā gāja bojā vairāki miljoni cilvēku.

12 tonnas smago Petrovska statuju, skanot Ukrainas himnai, nogāza vairāki jaunieši, kas pirms tam bija pārzāģējuši tās savienojumu ar postamentu.

Vairāki notikuma vietā esošie policisti noraudzījās notiekošajā neiejaucoties.

1976.gadā atklātā "miesnieka" statuja tagad tiks pārvietota uz muzeju, savā “Facebook” vietnē pavēstījis Dņepropetrovskas mērs Boriss Filatovs.

Tomēr komunistiskā noziedznieka vārdu joprojām nes pati pilsēta, kas līdz boļševiku apvērsumam tika saukta par Jekaterinoslavu.

Tikmēr pagājušajā mēnesī Ukrainā aizliegtā Komunistiskā partija paziņojusi, ka statuju esot nogāzuši "neonacistiskie vandāļi" un ka Petrovskis esot bijis "patiess Ukrainas pilsonis", kas "ukraiņu tautas interesēs risinājis svarīgus sabiedriskus un sociālus jautājumus".

Petrovskis, kas bija faktiskais boļševiku pavaldonis Ukrainā no 1922. Līdz 1938.gadam, bija arī tas, kurš parakstīja līgumu, ar kuru Ukraina kļuva par tā dēvēto padomju savienoto republiku.

Ukraina "Holodomoru" ir atzinusi par genocīdu, un daudzi Rietumu vēsturnieki atzīst, ka Maskava to organizēja, lai apslāpētu ukraiņu neatkarības centienus.

Saskaņā ar dažādām aplēsēm par boļševiku mākslīgi izraisītā bada upuriem kļuva pieci līdz deviņi miljoni ukraiņu.

Krievija, kas joprojām cenšas mazināt vai pat attaisnot komunistu noziegumus, to cenšas noliegt.

LETA