Aplokšņu skandāls Lietuvā: no amata atkāpjas veselības ministre, kas pati devusi naudu ārstam
Mūsu kaimiņvalstī uzskata, ka politiķim jābūt labas reputācijas cilvēkam, tāpēc šī ministre atkāpjas.
Pasaulē
2016. gada 30. janvāris, 23:10

Aplokšņu skandāls Lietuvā: no amata atkāpjas veselības ministre, kas pati devusi naudu ārstam

Jauns.lv

Lietuvas veselības ministre, valdošās Sociāldemokrātiskās partijas pārstāve Rimante Šalaševičūte, kas atzinusi, ka savulaik pati devusi kukuli ārstam, piektdien paziņoja par atkāpšanos.

"Iesniegšu atkāpšanās rakstu premjerministram un gaidīšu, ko viņš nolems," viņa sacīja nacionālās raidorganizācijas LRT ziņu dienestam. Vēlāk ministre precizēja, ka atkāpšanās rakstu rakstīs pirmdien.

Šādu lēmumu Šalaševičūte pieņēmusi, uzklausot prezidentes Daļas Grībauskaites, premjerministra Aļģirda Butkeviča un savas partijas biedru pamudinājumus.

Premjerministrs Aļģirds Butkevičs drīz pēc tam paziņoja, ka ministres demisiju pieņems.

"Sociāldemokrātu partijas un mana nostāja ir ļoti skaidra un stingra - personām, kas pretendē uz augstiem amatiem vai tajos jau strādā, ir svarīga nevainojama reputācija, un tām arī jākalpo par profesionalitātes paraugu visai sabiedrībai," uzsvēra valdības vadītājs, paužot viedokli, ka ministres demisija ir vienīgais veids, kā panākt ātru un objektīvu izmeklēšanu tiesībsargāšanas institūcijās.

Jau vēstīts, ka Šalaševičūte ziņu radiostacijai "Žiniu radijas" ceturtdien atzina, ka savulaik ir devusi kukuli ārstam.

"Taisnību sakot, es pirms pieciem vai sešiem gadiem devu aploksni [ar naudu] ārstam, jo kāds mans tuvs radinieks kategoriski atteicās no operācijas, ja ārstam netiks samaksāts pirms tās. Mani centieni viņu pārliecināt bija velti," situāciju atstāstīja ministre.

Viņa arī paziņoja, ka Veselības ministrija koncentrējas uz cīņu ar liela apmēra korupciju, un piebilda, ka dažu medicīnas institūciju vadītāji ir atbrīvoti no amata pēc necaurskatāmiem publisko iepirkumu darījumiem. Vienlaikus Šalaševičūte atzina, ka ir grūtības cīnīties pret maza apmēra korupciju slimnīcās. Viņa izteicās, ka šiem centieniem kaitē pacientu pozitīvā attieksme pret tā dēvētajām pateicībām ārstiem.

Vēlāk aģentūrai BNS Šalaševičūte teica, ka kukuļdošanas incidents noticis pirms kādiem desmit gadiem.

Uz jautājumu, vai kukuļa došana ārstam nav šķērslis viņas darbam veselības ministra amatā, viņa atbildēja, ka "pastāv krasi atšķirīgi viedokļi" un viņa pašlaik nevēlētos neko komentēt.

Piektdien Lietuvas Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka veselības ministre pagājušajā nedēļā iztaujāta kā lieciniece pērn oktobrī sāktajā pirmstiesas izmeklēšanā par iespējamu korupciju Šauļu slimnīcā, bet nekādas ziņas par viņas liecību nesniedza.

Savukārt Lietuvas Īpašo izmeklēšanu dienests (STT) piektdienas rītā izsauca ministri uz iztaujāšanu, lai izlemtu, vai sākt pirmstiesas izmeklēšanu viņas dotā kukuļa lietā.

Pēcpusdienā STT paziņoja, ka izmeklēšanu nesāks, jo viņas nodarījumam beidzies noilguma termiņš.

Saskaņā ar ziņu aģentūras BNS rīcībā esošo informāciju ministre liecinājusi, ka kukuļa summa bijusi aptuveni 100 litu (29 eiro).

Runājot par pirmstiesas izmeklēšanu Šauļu slimnīcas lietā, Šalaševičūte kategoriski noliegusi mediju informāciju, ka viņa varētu būt pieprasījusi no ārstniecības iestāžu vadītājiem kukuļus apmaiņā pret Eiropas Savienības atbalstu. "Varat jautāt jebkuram ārstniecības iestādes vadītājam (..) - tā nebija," viņa paziņojusi.

Šalaševičūte norādījusi, ka ministres amatā viņa stājusies 2014.gada jūlijā, bet investīciju līdzekļi nākamajam, 2015., gadam bija sadalīti jau jūnijā.

Viņa gan atzinusi, ka viena summa - 45 000 eiro - Šauļu slimnīcas bērnu nodaļas renovācijas projektam piešķirta pērn decembrī pēc Šauļu mēra personiska lūguma un solījuma arī atbalstīt to finansiāli, kā arī pēc iepazīšanās ar situāciju nodaļā un sarunām ar pacientiem.

Pēc ministres teiktā, tiesībsargāšanas iestādes viņu informējušas, ka pirmstiesas izmeklēšanas gaitā noklausītas viņas telefonsarunas. Viņa iepazinusies ar šo sarunu izklāstiem, bet tajos neesot atklājušās nekādas pretlikumīgas darbības.

Kā atzinuši STT darbinieki, tiek izmeklēti Šauļu slimnīcas iepirkumi saistībā ar aizdomām, ka slimnīcā pieprasīti un ņemti kukuļi no uzņēmumu vadītājiem, lai šie uzņēmumi tiktu atzīti par uzvarējušiem iepirkumu konkursos. Izmeklēšana veikta arī par dažādām līdzekļu piesavināšanās shēmām. Aizdomās par šīm koruptīvajām darbībām tiek turēts slimnīcas ģenerāldirektors, stratēģiskās vadības direktore un infrastruktūras direktors.

STT darbinieku savāktā informācija liecina, ka no uzņēmumiem, kas piedalījušies slimnīcas iepirkumu konkursos, ģenerāldirektors kā nelikumīgu atlīdzību, iespējams, saņēmis dārgu medicīnisko iekārtu, kas piegādāta privātai klīnikai, kura pieder vienam no viņa ģimenes locekļiem.

Sociāldemokrātiskās partijas Darbības caurskatāmības grupa piektdien ieteica ministrei atkāpties, saistot to tieši ar viņas atzīšanos kukuļa došanā, nevis ar informāciju par viņas uzklausīšanu Šauļu slimnīcas lietā.

Lietuvas 16.valdībā, kas tika apstiprināta atjauninātā sastāvā 2014.gada jūlijā, kad prezidente Daļa Grībauskaite sāka savu otro pilnvaru termiņu, līdz šim nomainījušies trīs ministri.

BNS/ Foto:

Wikipedia , Augustas Didzgalvis