Turčinovs: "Krievijas hibrīdkarš ir vērsts pret Ukrainu un Eiropas Savienību"
Ukrainas Nacionālās drošības padomes sekretārs Oleksandrs Turčinovs.
Pasaulē
2016. gada 1. februāris, 18:22

Turčinovs: "Krievijas hibrīdkarš ir vērsts pret Ukrainu un Eiropas Savienību"

Jauns.lv

Krievija vērš hibrīdkaru gan pret Ukrainu, gan Eiropas Savienību (ES), pirmdien, tiekoties ar Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētājiem, sacīja Ukrainas Nacionālās drošības padomes sekretārs Oleksandrs Turčinovs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sanāksmē Kijevā liela uzmanība tika pievērsta situācijai reģionā, jo īpaši notikumiem Ukrainas austrumos.

Ukrainas Valsts drošības dienesta preses dienestā informēja, ka Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētājiem Turčinovs teica, ka Ukraina "ir spējusi apturēt Krievijas okupācijas spēku virzību uz rietumiem". "Turklāt, neskatoties uz Minskas vienošanos, agresija no Krievijas puses nav pārtraukta. Turpinās Krimas un daļas Donbasa okupācija. Ik dienu tiek apšaudītas mūsu teritorijas," viņš piebilda.

Vienlaikus Turčinovs uzsvēra, ka Krievijas hibrīdkarš ir vērsts ne tikai pret Ukrainu, bet arī pret ES. Viņš norādīja, ka Krievijas veiktā bombardēšana Sīrijā, civilās infrastruktūras iznīcināšana izraisīja "migrācijas viļņa uz rietumiem pastiprināšanos". "Tā rezultātā ES dalībvalstīs nonāk ieroči, teroristi, notiek sociālā un ekonomiskā destabilizācija un tā tālāk," klāstīja Ukrainas Valsts drošības dienesta sekretārs.

Viņš pateicās Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu spīkeriem par to stingro pozīciju un atbalstu Ukrainai, "kuru mēs jūtam nepārtraukti". Turčinovs arī pauda pārliecību, ka pret Krieviju vērstajām sankcijām nevajadzētu būt pagaidu kampaņai, bet gan "tās ir jāpārskata vismaz vidēja termiņa perspektīvā, lai tiktu pārtraukta okupācija un atjaunota pilnīga Ukrainas teritoriālā nedalāmība".

Savukārt Latvijas parlamenta priekšsēdētājas vietniece Inese Lībiņa-Egnere, Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Loreta Graužiniene, Islandes parlamenta priekšsēdētājs Einars Kristins Gudfinsons un Zviedrijas parlamenta spīkers Urbans Alins savas runās pauda atbalstu Ukrainai un nosodīja Krievijas agresiju, Puses runāja arī par daudzpusējo sadarbību un iespējamu palīdzību Ukrainai.

"Mēs atbalstam Ukrainas suverenitāti un teritoriālo nedalāmību, un esam gatavi atbalstīt tās īstenotās reformas un ceļa uz Eiropas namu turpināšanu," paziņoja Graužiniene.

Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu spīkeri uzturas vizītē Ukrainā. Pirmdien viņi tiekas ar savu Ukrainas kolēģi Volodimiru Groismanu un Ukrainas premjeru Arseniju Jaceņuku, bet otrdien tiksies ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, prezidenta īpašo sūtni Krimas jautājumos Mustafu Džemiļevu un Krimas tatāru Medžlisa priekšsēdētāju Refatu Čubarovu.

Parlamentu spīkeriem paredzētas arī atsevišķas tikšanās ar dažādām amatpersonām, nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un reģionālās vizītes.

Baltijas un Ziemeļvalstu grupā (NB8) ietilpst Latvija, Lietuva, Igaunija, Dānija, Islande, Norvēģija, Somija un Zviedrija. Kopš 1992.gada NB8 īsteno sadarbību dažādās jomās.

BNS/Foto: EPA/LETA, Vida Press