Stāsts par izvaroto Berlīnes Ļizu – Kremļa propagandas izdomājums. VIDEO
Stāsts par bēgļu izvaroto trīspadsmitgadīgo Ļizu no Berlīnes ir falsifikācija. To var konstatēt, rūpīgi izanalizējot Kremļa kontrolēto telekanālu sižetus: Ļizas tante intervēta it kā savā dzīvoklī, kas pēc tāda nemaz neizskatās, bet Berlīnes ielās patrulē zviedru policisti.
Pasaulē
2016. gada 4. februāris, 06:55

Stāsts par izvaroto Berlīnes Ļizu – Kremļa propagandas izdomājums. VIDEO

Jauns.lv

Stāsts par Berlīnē it kā izvaroto 13 gadu veco krievu meiteni Ļizu ir pilnībā safabricēts, un histēriju saistībā ar viņas „izvarošanu” palīdzējuši izraisīt pret bēgļiem noskaņotie neonacisti, kuri sadarbojoties ar Kremli.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka janvāra beigās visu Vāciju kājās sacēla stāsts par  meiteni Ļizu, kuru it kā izvarojuši trīs melnīgsnēji bēgļi. 11. janvārī viņa uz 30 stundām pazuda, un pēc tam vecākiem sastāstījusi, ka viņu nozaguši trīs vīrieši un viņu izvarojuši. Patiesībā Ļiza nekur nebija izgaisusi. Viņa, bīstoties no vecākiem, kuri bija izsaukti uz pārrunām skolā, slēpās pie sava 19 gadus vecā drauga, kurš viņai neko sliktu nebija nodarījis. To noskaidroja Berlīnes policija. Tagad meitene, kuras identitāte netiek atklāta, atrodoties psihiatriskajā klīnikā.

Zīmīgi, ka ap Ļizu ažiotāžu sacēla Maskavas oficiālie plašsaziņas līdzekļi, bet Vācijas krievu laikraksti par to īpaši neraksta, aprobežojoties ar skopiem Berlīnes policijas paziņojumiem, ka stāsts par Ļizu ir izdomājums.

Skatītāji arī kritizē Krievijas Pirmā kanāla sižetu par Ļizu. Acīgākie ievērojuši, ka, stāstot par Berlīnes policiju un rādot it kā Vācijas galvaspilsētas sadzīves ainas, redzamas ielas, kurās patrulē zviedru un somu policisti (to var spriest pēc uzraksta uz policistu formastērpa – nevis vācu „Polizei”, bet gan somu un zviedru „Poliisi” un „Polis”). Montāža ir acīmredzama.

Tāpat dīvains ir meitenes tantes Marinas dzīvokļa interjera iekārtojums, kas nebūt neatgādina dzīvojamo istabu, bet gan askētiski iekārtota kantora interjeru. Tāpat Ļizas mamma intervijā vācu plašsaziņas līdzekļiem paudusi, ka īsti neatceras savas meitas teikto par izvarošanu, kas ir visnotaļ dīvaini. Toties Krievijas mediji to "atceras" un ar labsajūtu "gremo" no visām pusēm.

Lai arī meitene Ļiza nav pasaku varone - viņa tik tiešām ir reāla persona, - stāstas par viņas izvarošanu visdrīzāk vērtējams kā izdomājums. Pēc visa spriežot, Ļizas ģimene sev arī gatavo atkāpšanās ceļu. Ļizas ģimenes advokāts Aleksandrs Dankvarts portālam gazeta.ru izteicies, ka ģimene nav politiski izglītota un tāpēc savu interešu aizstāvībai vērsusies pie ultralabējiem neonacistiem, kuri, pēc vācu preses ziņām, aktīvi sadarbojas ar Kremli, lai nomelnotu bēgļus.

Kremļa propagandas atmaskojums Vācu raidsabiedrība „:Deutsche Welle” par Berlīnes Ļizas skandālu Ļizas māte neatceras, ko viņai stāstījusi meita Elmārs Barkāns/Foto: ekrānuzņēmums no video