Vācijā arestēti islāmisti, kuri plānojuši teroraktu Berlīnē
Prokuratūra neatklāj, kas bijis teroristu iecerētais mērķis Berlīnē.
Pasaulē
2016. gada 5. februāris, 13:14

Vācijā arestēti islāmisti, kuri plānojuši teroraktu Berlīnē

Jauns.lv

Vācijā ceturtdien arestētie islāmisti, iespējams, plānojuši sarīkot teroraktu Berlīnē, paziņojusi prokuratūra.

Vācijas iekšzemes izlūkdienesta priekšnieks Hanss Georgs Māsens piektdien uzsvēris, ka tūlītējs teroristu uzbrukums Vācijā nedraud.

Laikraksts "Bild", atsaucoties uz izmeklētājiem, vēstīja, ka islāmisti plānojuši sarīkot teroraktu Aleksandra laukumā, Berlīnes austrumos, savukārt laikraksts "Tagesspiegel" ziņoja, ka mērķis bijis tūristu iecienītais kontrolpunkts Čārlijs - slavenākais kādreizējā Berlīnes mūra šķērsošanas punkts.

Prokuratūra neatklāj, kas bijis teroristu iecerētais mērķis Berlīnē.

"Nav pierādījumu par konkrētu tuvojošos teroristu noziegumu Vācijā," paziņoja Māsens.

Jau vēstīts, ka policija ceturtdien veica reidus vairākās Vācijas federālajās zemēs, arestējot vairākus cilvēkus, kuri tiek turēti aizdomās par uzbrukuma plānošanu Vācijā vai citviet Eiropā.

Avoti drošības dienestos aģentūrai DPA atklāja, ka islāmistu grupu vadījis 35 gadus vecs alžīrietis, kas tika arestēts Ziemeļreinā-Vestfālenē.

Vīrietis, kurš bija apmeties bēgļu centrā Atendornā, tiek meklēts arī Alžīrijā aizdomās par saistību ar teroristisko grupējumu "Islāma valsts".

DPA ziņoja, ka viņš kā patvēruma meklētājs ieradies Vācijā 2015.gada rudenī caur Balkāniem un pabijis kaujinieku nometnē Sīrijā.

Bēgļu centrā kopā ar ģimeni viņš dzīvojis vairākas nedēļas. Policija arestēja arī viņa sievu, bet viņa, domājams, nav bijusi iesaistīta terorakta plānošanā.

Vai viņi tiks izdoti Alžīrijai, vēl nav zināms.

Berlīnē ceturtdien 450 policisti veica kratīšanu četros dzīvokļos un divos uzņēmumos, arestējot vēl vienu alžīrieti, kas tiek turēs aizdomās par krāpšanos.

Hannoverē tika pārmeklēts kāda 26 gadus veca vīrieša dzīvoklis, kā arī bēgļu mītne.

Policijas reidos tika konfiscēti datori, mobilie telefoni un zīmējumi.

Izmeklētāji uzskata, ka aizdomās turamajiem ir saistība ar pilsoņkaru Sīrijā, un viņi tika novēroti jau vairākas nedēļas.

Tomēr ap gadumiju bažas par aizdomās turamo aktivitātēm pieauga, jo grupas līderis devās no Ziemeļreinas-Vestfālenes uz Berlīni, lai tur tiktos ar saviem sabiedrotajiem un izplānotu uzbrukumu.

Berlīnes policija piektdien plāno publiskot galvenā aizdomās turamā attēlu.

Policijas operāciju laikā tika identificēti vēl divi aizdomās turamie, bet viņi netika arestēti.

Policija uzskata, ka viens no viņiem ir saistīts ar islāmistu tīklu Beļģijā un vismaz vienreiz devies uz Briseles Molenbēkas rajonu, kur uzturējās vairāki Parīzes slaktiņa sarīkotāji.

Tomēr izmeklētājiem nav izdevies saistīt aizdomās turamos ar terorisma draudiem Minhenē un futbola draudzības spēlei Hannoverē.

LETA / Foto: EPA/LETA