Pasaulē
2016. gada 5. februāris, 20:08

Savisārs Cilvēktiesību tiesā apstrīd savu atstādināšanu no Tallinas mēra amata

Jauns.lv

Edgara Savisāra advokāts Olivers Nēss piektdien iesniedzis sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) par Igaunijas tiesas pērn pieņemto lēmumu par Savisāra atstādināšanu no Tallinas mēra amata saistībā ar izmeklēšanu par korupciju.

Sūdzībā Savisārs lūdz ECT konstatēt godīgas procesuālās kārtības pārkāpumu saistībā ar faktu, ka viņa advokātiem nebija atļauts iepazīties ar pierādījumiem, kas ir pamatā viņa atstādināšanai no amata.

"Kad runa ir par personas pilsoniskajām tiesībām, Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencija garantē godīgu procedūru jautājuma izskatīšanā. Godīga procedūra arī ietver iespējamību iepazīties ar visiem pierādījumiem, uz kuriem ir balstīta pretējās puses pozīcija un iesniegumi. Piemēram, Eiropas Cilvēktiesību tiesa ir secinājusi, ka arī ārsta licences atņemšanai ir jānotiek godīgā procedūrā. Ir nožēlojami, ka iespēja strādāt Tallinas mēra amatā Igaunijā tiek uzskatīta par tik nesvarīgu, ka atstādināšana no amata var notikt, ignorējot elementāras pamattiesības," Nēss paziņoja.

"Uzskatu, ka prokuratūra nevēlas man rādīt pierādījumus, jo tad es un aizstāvības advokāti varēs apstrīdēt tās mākslīgi radītās aizdomas, un mēs to arī darīsim. Es arī uzskatu, ka rūpīga šī jautājuma izskatīšana Eiropas līmenī ir nepieciešama visai Igaunijas sabiedrībai, lai mēs tās rezultātā varētu spert plašu soli uz godīgāku krimināllietu izskatīšanu un samazināt izmeklējošo institūciju un prokuratūras kaitniecību," paziņoja Savisārs, kurš ir arī Igaunijā lielākā opozīcijas spēka - Centra partijas - priekšsēdētājs.

Jau vēstīts, ka Harju apriņķa tiesa Tallinā pirmdien izvērtēs Savisāra advokātu iesniegto pieteikumu izskatīt, vai viņa atstādināšana no Tallinas mēra amata joprojām ir pamatota.

Savisāra advokāts Olivers Nēss 1.februārī iesniedza apelācijas sūdzību, lai tiesa atkārtoti izvērtētu Savisāra atstādināšanas no Tallinas mēra amata pamatotību.

Advokātiem iespēja pārsūdzēt lēmumu radās, jo bija pagājuši likumā noteiktie četri mēneši, kopš tiesa pieņēma lēmumu par Igaunijas lielākā opozīcijas spēka - Centra partijas - līdera atstādināšanu no galvaspilsētas mēra amatu saistībā ar izmeklēšanu par korupciju, kas sākta pret viņu.

Harju apriņķa tiesas un Tallinas apgabaltiesas spriedumi kļuva galīgi decembra sākumā, kad augstākā tiesa - Valsts tiesa - noraidīja Savisāra advokātu apelāciju par lēmumu.

Augstākā tiesa, izvērtējot Tallinas domes iesniegto sūdzību, 15.janvārī secināja, ka lēmums ir pamatots saistībā ar aizdomām pret Savisāru par korupciju.

Harju apriņķa tiesa 30.septembrī nolēma atstādināt no amata Savisāru pēc ģenerālprokuratūras - Valsts prokuratūras - prokurores Lauras Vaikas lūguma. Tallinas apgabaltiesas oktobra vidū pieņēma lēmumu atstāt spēkā Harju apriņķa tiesas spriedumu, piekrītot Valsts prokuratūras vērtējumam, ka izmeklēšanas interesēs ir Savisāra atstādināšana no amata. Vēlāk Valsts tiesa atteicās izskatīt Savisāra  advokāta Olivera Nēsa apelācijas sūdzību par Tallinas apgabaltiesas spriedumu.

Likums atļauj aizdomās turētajam pēc četriem mēnešiem lūgt tiesu atkārtoti izvērtēt prokuratūras prasību. Ja tad vairs nav iemesla mēra atstādināšanai  no amata, prokuratūra vai pirmstiesas izmeklēšanas tiesnesis var anulēt lēmumu.

Jau vēstīts, ka Savisārs, kurš ir arī Igaunijā  lielākā opozīcijas politiskā spēka Centra partijas priekšsēdētājs, tiek turēts aizdomās par to, ka 2014. un 2015.gadā ņēmis kukuļus vairāku simtu tūkstošu eiro vērtībā. Viņš pērn 22.septembrī tika aizturēts un nopratināts, bet pēc tam atbrīvots. Aizdomās turētie šajā lietā ir vēl seši cilvēki.

Savisārs  tiek turēts aizdomās saistībā ar četrām epizodēm: nepamatotu nomas līguma pagarināšanu, celtniecības darbu turpināšanu bez nepieciešamās atļaujas, zemes gabalu maiņu un pārkāpumiem iepirkumu konkursa grāmatvedībā. Pirmajās divās epizodēs saņemti kukuļi, bet trešajā epizodē kukulis ticis apsolīts.

BNS