Somijas iedzīvotāji atbalsta robežkontroles atjaunošanu, liecina aptauja
Interesanti, ka respondentu viedokli ietekmēja arī izglītības līmenis - PAR robežkontroli ir tieši mazizglītotie ļaudis.
Pasaulē
2016. gada 6. februāris, 13:21

Somijas iedzīvotāji atbalsta robežkontroles atjaunošanu, liecina aptauja

Jauns.lv

Lielākā daļa Somijas iedzīvotāju atbalsta robežkontroles atjaunošanu personām, kas ierodas no citām Ziemeļvalstīm, kā arī no Šengenas zonas valstīm, vēstīja Somijas sabiedriskā raidorganizācija "Yle".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aptaujas rezultāti liecina, ka 58% respondentu atbalsta robežkontroles atjaunošanu. 31% teica, ka iebilst pret tādu ideju, bet 11% konkrētu atbildi nespēja sniegt.

Respondentiem tika jautāts, vai Somijai vajadzētu piemērot robežkontroles pārbaudes personām, kas valstī ierodas no Ziemeļvalstīm un Šengenas zonas dalībvalstīm.

Aptaujas rezultāti liecina, ka vislielākais atbalsts robežkontroles atjaunošanai ir populistiskās partijas "Somi" atbalstītāju vidū - 78% šīs partijas atbalstītāju teica, ka Somijai vajadzētu atjaunot robežkontroli. Savukārt vismazāk robežkontroles atjaunošanu atbalsta parlamenta opozīcijā esošās Zaļās partijas atbalstītāji - 34% šīs partijas atbalstītāju teica, ka ir jāatjauno robežkontrole.

Pētnieki secināja, ka respondentu viedokli ietekmēja arī izglītības līmenis: izglītotāki cilvēki  vairāk atbalstīja brīvu pārvietošanos pār robežu.

Vairāk nekā puse respondentu ar augstskolas izglītību iebilda pret robežkontroles atjaunošanu, bet personu ar arodizglītību vidū ceturtā daļa sacīja, ka nav jāpārbauda personas, kas ierodas Somijā no Ziemeļvalstīm un Šengenas zonas valstīm.

Sabiedriskās domas pētījumu kompānija "Taloustutkimus" janvāra beigās nedēļas laikā telefona intervijās aptaujāja 1006 cilvēkus.

Zviedrija un Dānija nesen atjaunoja stingrāku robežkontroli pēc tam, kad ieradās arvien vairāk patvēruma meklētāju. Aptaujas rezultāti liecina, ka arī Somija varētu pavasarī atjaunot robežkontroli, jo pavasarī gaidāma lielāka cilvēku plūsma no konfliktu zonām.

BNS/ Foto: EPA/LETA