Francijā tiesā bijušo budžeta ministru, kurš šmaucās ar nodokļiem
Ja bijušais Francijas budžeta ministrs Žeroms Kaizaks tiks atzīts par vainīgu, viņam var draudēt cietumsods līdz septiņiem gadiem, kā arī divu miljonu eiro naudassods.
Pasaulē
2016. gada 8. februāris, 10:30

Francijā tiesā bijušo budžeta ministru, kurš šmaucās ar nodokļiem

Jauns.lv

Bijušais Francijas budžeta ministrs Žeroms Kaizaks, kurš 2013.gadā atkāpās saistībā ar viņam piederošu slepenu Šveices bankas kontu, no pirmdienas tiek tiesāts par nodokļu krāpniecību.

63 gadus vecajam eksministram draud cietumsods līdz septiņiem gadiem un divu miljonu eiro naudassods, ja viņš tiks atzīts par vainīgu savas peļņas nobēdzināšanā ārzonā. Peļņu guva matu pārstādīšanas uzņēmums, kas piederēja Kaizakam un viņa nu jau bijušajai sievai Patrisijai Menārai.

Kaizaka skandāls ir pirmais no vairākiem, kas aptraipījuši Francijas prezidenta sociālista Fransuā Olanda administrāciju. Olands bija apsolījis no korupcijas brīvu valdību pēc tam, kad viņš 2012.gada maijā nomainīja prezidenta amatā Nikolā Sarkozī, pret kuru bija uzsāktas vairākas izmeklēšanas par korupciju.

Olands sākumā bija atbalstījis Kaizaka liegšanos pēc tam, kad ziņu vietnē “Mediapart” 2012.gada decembrī tika pausti apgalvojumi par to, ka Kaizakam līdz 2010.gadam bijis konts Šveices bankā UBS, kuru viņš neesot deklarējis Francijas nodokļu iestādēs, šādi pārkāpjot likumu.

"Mediapart" arī tika apgalvots, ka šī konta saturs esot pārskaitīts uz Singapūru. Ziņu vietnē arī tika ievietots audioieraksts, kurā Kaizaks sarunā ar savu palīgu paudis bažas par UBS konta nākšanu gaismā, bet apgalvojis, ka esot "ticis galā ar šo jautājumu".

LETA/Foto: AFP/LETA