Igaunijā reģistrēta garākā priede pasaulē - 46,6 metri
Pelvas apriņķī augošā priede ir 46,6 metrus gara, kas ir par 1,3 metriem vairāk nekā līdz šim par garāko pasaulē uzskatītā sugas pārstāve Polijā.
Pasaulē
2016. gada 9. februāris, 17:28

Igaunijā reģistrēta garākā priede pasaulē - 46,6 metri

Jauns.lv

Igaunijas Pelvas apriņķa Verioras ciemā augoša priede, kas ir garākā Igaunijā, ir arī pasaulē garākā parastā priede (Pinus sylvestris).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pelvas apriņķī augošā priede ir 46,6 metrus gara, kas ir par 1,3 metriem vairāk nekā līdz šim par garāko pasaulē uzskatītā sugas pārstāve Polijā, informēja Igaunijas Valsts mežu pārvaldē (RMK). Nesen veikti mērījumi, kurus veica Dabas zinātņu universitātes zinātnieki, liecina, ka šī priede Igaunijā aug jau vismaz 214 gadus.

RMK pārstāvis Kārels Tiganiks stāstīja, ka pasaulē garāko priedi izmērīja nejauši pagājušā gada beigās, jo iepriekš pēc viņa lūguma tika izmērīta priedei līdzās augoša egle. "Kad noskaidrojās, ka šī egle ir Igaunijā garākais koks ar garumu 48,6 metri, Dabas zinātņu universitātes zinātnieki apņēmās izmērīt arī tai līdzās augošo priedi," paskaidroja Tiganiks, piebilstot, ka vienā dienā Igaunijā tika atrasta jauna garākā priede un jauna garākā egle. Zinātnieki secināja, ka egle ir vismaz 202 gadus veca.

To, ka priede no Otsipalu ielejas ir garākā pasaulē, noskaidroja vēlāk, kad zinātnieks Hendriks Relve reģistrēja garo priedi starptautiskajā garāko koku datu bāzē "Monumentaltrees.com".

Pasaulē ir vairāki simti dažādu priežu sugu. Otsipalu ielejā Pelvas apriņķī aug pasaulē garākā parastā priede (Pinus sylvestris). Šī suga ir izplatīta tieši Eiropā. Igaunijā parastā priede ir vienīgā savvaļas priede un ir izplatītākais koks Igaunijas mežos.

Igaunijā garākā priede un egle aug valsts mežu teritorijā un ir norobežotas ar īpašu sētu.

Latvijā garākā priede ir 24 metrus garā Tiltiņu priede Usmas pagastā.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA