Krievija brīdina par bruņošanās sacensību, ja ASV izvietos raķetes Dienvidkorejā
Phenjana apgalvo, ka ASV raķešu izvietošana Dienvidkorejā ir mēģinājums ar Aukstā kara taktiku "savaldīt" Ķīnu un Krieviju.
Pasaulē
2016. gada 10. februāris, 13:50

Krievija brīdina par bruņošanās sacensību, ja ASV izvietos raķetes Dienvidkorejā

Jauns.lv

Krievija trešdien brīdināja ASV par to plāniem Dienvidkorejā izvietot ASV pretraķešu aizsardzības sistēmu, norādot, ka tas reģionā var izraisīt bruņošanās sacensību.

"ASV globālās pretraķešu aizsardzības sistēmas elementu parādīšanās reģionā, kurā ir ļoti sarežģīta drošības situācija, var izprovocēt bruņošanās sacensību Ziemeļaustrumāzijā un apgrūtināt Korejas pussalas kodolproblēmas atrisināšanu," paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

"Globālākā mērogā šis solis var palielināt ASV globālās pretraķešu aizsardzības sistēmas graujošo ietekmi uz starptautisko drošību un stabilitāti," norādīja ministrija.

Ministrija uzsvēra, ka Ziemeļkorejas svētdien veiktais ballistiskās raķetes izmēģinājums ir "stingri nosodāms", bet arī apsūdzēja Vašingtonu centienos izmantot šo gadījumu, lai paplašinātu tās pretraķešu aizsardzības sistēmu.

ASV uzskata, ka pretraķešu aizsardzības sistēmu THAAD izvietošana Dienvidkorejā ir nepieciešama, lai radītu pretsvaru Ziemeļkorejas ballistisko raķešu programmai.

Phenjana ir paziņojusi, ka šādu sistēmu izvietošana ir mēģinājums ar Aukstā kara taktiku "savaldīt" Ķīnu un Krieviju.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja svētdien palaida tāla darbības rādiusa ballistisko raķeti, izraisot starptautisku sašutumu.

ANO Drošības padome izteica stingru nosodījumu Phenjanai, bet Dienvidkoreja un ASV ir paziņojušas, ka sāks sarunas par pretraķešu aizsardzības sistēmu THAAD izvietošanu Dienvidkorejā.

LETA/Foto: Vida Press