Zinātnieki pirmo reizi novērojuši gravitācijas viļņus
Fenomenu novēroja starptautiskā projekta LIGO ("Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory") divi ASV esošie pazemes detektori, kuriem jāpamana gravitācijas viļņu niecīgās vibrācijas.
Pasaulē
2016. gada 11. februāris, 23:47

Zinātnieki pirmo reizi novērojuši gravitācijas viļņus

Jauns.lv

Starptautiska zinātnieku grupa ceturtdien paziņoja, ka novērojusi pirmos tiešos pierādījumus par gravitācijas viļņiem jeb viļņošanos laiktelpā, ko Alberts Einšteins savā relativitātes teorijā paredzēja pirms gadsimta.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kad pirms aptuveni 1,3 miljardiem gadu sadūrās divi melnie caurumi, abu milzīgo masu apvienošanās radīja vilni, kas ceļoja cauri kosmosam un 2015.gada 14.septembrī sasniedza Zemi, kad to fiksēja sarežģīti instrumenti, paziņoja zinātnieku grupa.

"Līdzīgi tam, kā Galileo pavērsa savu teleskopu uz augšu, šis jaunais skats uz debesīm padziļinās mūsu izpratni par kosmosu un vedīs uz negaidītiem atklājumiem," sacīja pētījumus finansējušā ASV Nacionālā zinātnes fonda direktore Fransa Kordova.

Fenomenu novēroja starptautiskā projekta LIGO ("Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory") divi ASV esošie pazemes detektori, kuriem jāpamana gravitācijas viļņu niecīgās vibrācijas. Zinātniekiem mēnešiem ilgi nācās apstiprināt datus un pārbaudīt tos kopā ar kolēģiem, līdz par to tika paziņots ceturtdien, noslēdzot desmitgadēm ilgušus zinātnieku komandu pūliņus.

"LIGO ir veicinājis pilnīgi jaunas astrofizikas jomas dzimšanu," sacīja Kordova.

Lai arī zinātnieki iepriekš bija spējīgi aprēķināt gravitācijas viļņus, tos nekad agrāk nebija izdevies novērot tieši.

BNS / Foto: AFP/LETA