Francijas premjers brīdina Eiropu par jauniem vērienīgiem teroristu uzbrukumiem
Francijas premjerministrs Manuels Valss: "Mums pilnībā jāapzinās drauds un jāreaģē ar ļoti lielu spēku un lielu skaidrību. Būs uzbrukumi. Lieli uzbrukumi. Tas ir skaidrs. Šis hiperterorisms šeit paliks."
Pasaulē
2016. gada 13. februāris, 12:53

Francijas premjers brīdina Eiropu par jauniem vērienīgiem teroristu uzbrukumiem

Jauns.lv

Jauni vērienīgi uzbrukumi Eiropā ir neizbēgami, sestdien Minhenes Drošības konferencē pavēstīja Francijas premjerministrs Manuels Valss.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mēs esam iegājuši - un mēs visi to jūtam - jaunā ērā, kuru raksturo nebeidzama "hiperterorisma" klātbūtne," sacīja Valss. "Mums pilnībā jāapzinās drauds un jāreaģē ar ļoti lielu spēku un lielu skaidrību. Būs uzbrukumi. Lieli uzbrukumi. Tas ir skaidrs. Šis hiperterorisms šeit paliks."

Viņš uzsvēra, ka šobrīd vairāk nekā tūkstotis Francijas pilsoņu atrodas ar džihādistu grupējumu "Islāma valsts" saistītu grupu rindās.

"Viņi ir radikalizējušies," sacīja Valss. "Šajās organizācijās ir arī sievietes. Daži dodas uz Sīriju."

Jaunākās Eiropas un ASV aplēses rāda, ka Eiropā pēc karošanas Sīrijā un Irākā atgriezušies ap 1900 kaujinieku. Aplēses aptver dažus pēdējos gadus kopš pasaules valstu izlūkdienesti sāka izsekot šādu kaujinieku pārvietošanos.

Kā paziņojis Eiropas policijas aģentūras "Europol" vadītājs Robs Vainraits, "Islāma valsts" (IV) ir ieguvusi spējas sarīkot globāla mēroga uzbrukumus un pēc Parīzē notikušajiem teroraktiem vairāk koncentrēsies uz Eiropu.

"Tā sauktajai "Islāma valstij" ir vēlēšanās un spējas Eiropā sarīkot jaunus uzbrukumus, un, protams, visas nacionālās varasiestādes strādā, la to novērstu," pavēstīja "Europol" vadītājs.

Vainraits janvāra beigās prezentēja jaunu "Europol" ziņojumu par izmaiņām džihādistu grupējumu darbībā.

Ziņojumā ir norādīts, ka "Islāma valsts" gatavo jaunus teroraktus, tajā skaitā vairāk Mumbajas stila uzbrukumus, [kuros 2008.gada novembrī islāmistu kaujinieki koordinētos uzbrukumos Indijas pilsētā Mumbajā nogalināja 164 cilvēkus], kas tiktu sarīkoti Eiropas Savienības dalībvalstīs un īpaši Francijā".

"Uzbrukumi to radītās ietekmes dēļ tiks galvenokārt vērsti pret mazaizsargātiem mērķiem. Novembra uzbrukumi Parīzē un 2015.gada oktobrī uzspridzinātā Krievijas lidmašīna liecina par izmaiņām IV stratēģijā, kas kļūst globāla," uzsvērts "Europol" ziņojumā.

"Islāma valsts" ir izstrādājusi "ārējās darbības komandu", kas ir apmācīta visā pasaulē sarīkot "īpašo uzdevumu vienību stila uzbrukumus", piebilsts ziņojumā.

"Europol" tomēr centās mazināt bažas, ka teroristi cenšas iekļūt Eiropā kopā ar bēgļu un imigrantu straumēm.

"Nav konkrētu pierādījumu, ka ceļojoši teroristi sistemātiski izmantotu bēgļu straumes, lai nepamanīti iekļūtu Eiropā," pausts ziņojumā.

Aģentūra tomēr brīdināja, ka daudzi tikko ieradušies imigranti un bēgļi var tikt radikalizēti un savervēti, un pierādījumi liecina, ka ekstrēmisti īpaši cenšas savervēt cilvēkus bēgļu uzņemšanas centros.

"Europol" Nīderlandes pilsētā Hāgā atklājusi jaunu pretterorisma centru. Viens no centra galvenajiem uzdevumiem ir savākt informāciju par vairāk nekā 5000 Eiropas valstu iedzīvotāju, kuri "Islāma valsts" rindās devušies karot uz Irāku un Sīriju, skaidroja Vainraits.

"Mums jau ir ziņas par 3700 kaujiniekiem, kuri ir aktīvi iesaistījušies konflikta zonā," teica aģentūras vadītājs.

"Vice News" sižets par "Islāma valsti" - video:


LETA/Foto: AFP/LETA, ekrānuzņēmums no video