foto: EPA/Scanpix
Trīs vīrieši Melburnā plānojuši veikt šausminošu teroraktu
Melburnas policija, veicot māju pārmeklēšanu, sakarā ar trim aizturētajiem teroristiem
2018. gada 20. novembris, 09:16

Trīs vīrieši Melburnā plānojuši veikt šausminošu teroraktu

Jauns.lv / LETA

Austrālijā otrdien apsūdzības terorismā izvirzītas trim vīriešiem, kas Melburnā plānojuši šausminošu teroraktu, pavēstīja policija.

Pirms nepilnām divām nedēļām šajā Austrālijas pilsētā džihādistu grupējuma "Islāma valsts" iedvesmotā uzbrukumā ar nazi tika nogalināts viens cilvēks un divi ievainoti.

Apsūdzētie ir turku izcelsmes Austrālijas pilsoņi. Policijas pretterorisma vienība aizdomās turētos aizturējusi, kad viņi aktivizējuši gatavošanos teroraktiem, kurus bijis plānots sarīkot ļaužu pilnos Melburnas apvidos.

Aizturēti divi 31 un 26 gadus veci brāļi un kāds 21 gadu vecs vīrietis. Viņiem izvirzītas apsūdzības terorakta plānošanā, par ko maksimālais sods ir mūža ieslodzījums, pavēstīja amatpersonas.

Aizdomās turētos "pavisam noteikti iedvesmojis džihādistu grupējums "Islāma valsts"," sacīja Viktorijas štata policijas vecākais komisārs Greiems Aštons.

Izmeklēšana saistībā ar viņu darbībām sākta jau martā, bet viņi kļuvuši ievērojami aktīvāki kopš 9.novembra, kad Melburnā notika "Islāma valsts" iedvesmots uzbrukums ar nazi.

Vīrieši mēģinājuši iegādāties pusautomātiskās šautenes, un policistiem radušās bažas, ka viņi grasās sarīkot uzbrukumu kādā no Ziemassvētku laika sarīkojumiem, kas pilsētā pulcē daudz ļaužu.

Trijotne konkrētu mērķi vēl nebija izraudzījusies. Līdz ar aizdomās turēto aizturēšanu "neitralizēti draudi, ko kopienai radīja šis grupējums," sacīja Aštons.