Ziedojumu vākšana labsirdīgam bezpajumtniekam izrādās krāpnieciska shēma - apkrāpti tūkstošiem cilvēku
Ieraksts GoFundMe.com.
2018. gada 16. novembris, 13:10

Ziedojumu vākšana labsirdīgam bezpajumtniekam izrādās krāpnieciska shēma - apkrāpti tūkstošiem cilvēku

Jauns.lv

Ņūdžersijas (ASV) tiesa izvirzījusi apsūdzības trim cilvēkiem, kuri ar safabricētu stāstu un viltu izkrāpuši naudu no vairākiem tūkstošiem cilvēku populārajā naudas līdzekļu vākšanas portālā GoFundMe.com.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
foto: AP/Scanpix
Apsūdzētie - Džonijs Bobits, Keita Maklūra un Marks De Amiko.

Pagājušā gada novembrī portālā parādījās emocionāls vēstījums no Keitas Maklūras. Sieviete izklāstīja kādā dienā piedzīvoto un lūdza līdzcilvēku palīdzību. “Kādu nakti braucot pa Filadelfiju, es pieļāvu kļūdu, domājot, ka spēšu aizbraukt līdz galamērķim, redzot mirgojam degvielas simbolu automašīnas panelī. Lieki sacīt, ka biju kļūdījusies. Nekad iepriekš pusceļā man nebija beigusies degviela. Nobraucu ceļa malā un kājām devos uz tuvāko degvielas uzpildes staciju,” iesākas Keitas stāsts.

Tālāk stāstā iesaistīts galvenais varonis, kuram arī uzsākta līdzekļu vākšana.

“Tur es satiku Džoniju. Džonijs katru dienu sēž ceļa malā un ubago. Viņš redzēja, kā apstājos, un nojauta, ka kaut kas nav kārtībā. Viņš lika man kāpt atpakaļ mašīnā un aizslēgt durvis. Dažas minūtes vēlāk viņš atgriezās jau ar sarkanu degvielas kanniņu rokās. Viņš bija iztērējis savus pēdējos 20 dolārus, lai es droši nokļūtu mājās.”

Keita uzsver, ka bezpajumtnieks neesot prasījis no viņas atpakaļ ne centa, tomēr viņa turpmākās nedēļas mēdza piestāt pie Džonija, atmaksājot viņam iztērēto naudu, kā arī palīdzot ar citām nepieciešamām lietām. Prieks par palīdzības sniegšanu esot neizmērojams, tāpēc Keita apņēmusies vākt līdzekļus, ar kuriem labsirdīgajam vīram sameklēt un nodrošināt mājvietu, kā arī pieklājīgu transportlīdzekli.

Ieraksts GoFundMe.com.

Šis stāsts aizkustināja tūkstošus. Kaut arī sākotnēji Keitas mērķis bijis 10 tūkstoši dolāru, īsā laika posmā savākti gandrīz 402 tūkstoši dolāru no kopumā vairāk nekā 14 tūkstošiem cilvēku. Ar sirsnīgo stāstu dalījās arī lielākās ziņu aģentūras, izpalīdzīgais bezpajumtnieks sniedza intervijas televīzijā. Saziedotie 402 tūkstoši dolāru lika viņam justies kā uzvarētājam loterijā.

Ne viss ir tā, kā izskatās

Šovasar stāstā atklājās pavisam skaudras detaļas. Pēc tam, kad Džonijs Bobits publiski sāka sūdzēties par to, ka viņš nesaņem pietiekoši daudz naudas no saziedotā, pret Keitu Maklūru un viņas draugu Marku De Amiko tika uzsākta tiesvedība. Pāris saziedoto naudu esot izmantojis savām vajadzībām, nevis nodevis tālāk bezpajumtniekam.

foto: AP/Scanpix
Džonijs Bobits, Marks De Amiko un Keita Maklūra pozē pie Citgo degvielas uzpildes stacijas Filadelfijā.

Izmeklētāji, pārmeklējot pāra dzīvesvietu, atklāja, ka viņi nesen iegādājušies dārgu BMW automašīnu. Pāris atrunājās, ka izmaksātu Džonijam vairāk naudas, ja viņš atbrīvotos no narkotiku atkarības un spētu noturēties darba vietā. Neskatoties uz sacīto, pāris visu naudu bija iztērējis jau līdz lietas ierosināšanai, iegādājoties mašīnu, dārgas rokassomiņas, dodoties ceļojumos un regulāri apmeklējot kazino.

Visbeidzot kopējā aina un rūpīgi pārdomātā shēma atklājās tikai pagājušajā nedēļā. Izmeklētāju darbs vainagojās ar panākumiem – izrādās, arī pats bezpajumtnieks Bobits skaidri apzinājās, ka tiek iesaistīts krāpnieciskā shēmā. Viss stāsts, kuru Maklūra bija publicējusi GoFundMe.com platformā, bija izdomāts. Jau 2012.gadā pats Bobits bija nācis klajā ar līdzīgu stāstu sociālajā portālā "Facebook", cenšoties uzsākt līdzīga veida krāpniecību.

Ņūdžersijas prokurors Skots A. Koffina apstiprina: “Visa kampaņa tika balstīta uz meliem. Viņai nebeidzās degviela un viņš neiztērēja savus pēdējos 20 dolārus”. Izmeklēšanā pārbaudītas arī vairāk nekā 60 tūkstoši īsziņas, starp kurām bijušas arī tādas, kurās pati Keita izpļāpājusies par izdomāto stāstu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vietne GoFundMe.com, kurā līdzekļi tika vākti, paziņojusi, ka atmaksās visiem ziedotājiem viņu saziedotās summas, savukārt trijotnei tagad draud 5 līdz 10 gadi cietumā.