Vai ar bīstamo Zikas vīrusu iespējams saslimt arī Latvijā? FOTO
Zikas vīruss visbīstamākais ir grūtniecēm – dzimst bērni ar mikrocefāliju jeb neattīstītu galvu un deformētu pieri.
Pasaulē
2016. gada 15. februāris, 14:55

Vai ar bīstamo Zikas vīrusu iespējams saslimt arī Latvijā? FOTO

Jauns.lv

Zikas vīruss tika atklāts jau pagājušā gadsimta 40.gados, taču tagad tas epidēmijas apmēros uzliesmojis Centrālamerikā un Dienvidamerikā. Slimības simptomi ir līdzīgi gripas pazīmēm, un visbīstamākā tā ir tieši grūtniecēm. Bīstamo kaiti pārnēsā odi, turklāt nupat Latvijas kaimiņvalstī Krievijā konstatēts pirmais Zikas vīrusa saslimšanas gadījums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēdējo dažu mēnešu laikā Venecuēlā, Brazīlijā, Kolumbijā un vēl dažās valstīs pasaulē nākuši jaundzimušie, kuru māmiņas saslima ar Zikas vīrusu pēc inficēta oda kodumiem. Šie odi ir aktīvi kā dienā, tā naktī, un izvairīties no tiem ir pagalam grūti, turklāt vakcīnas pret šo vīrusu nav. Sievietēm, kuras gaida bērnu, ir milzīga iespējamība, ka mazulis piedzims defektīvs. Vizuāli tiem ir deformētas pieres un galvaskausi, un medicīniski to sauc par mikrocefāliju. Jau pērnā gada novembrī Brazīlijā piedzima divi mazuļi ar šo reto saslimšanu, un drīz tika konstatēts, ka abu māmiņu augļūdeņos bija Zikas vīruss.

Kā vēsta interneta vietne snob.ru, nupat Zikas saslimšanas gadījums konstatēts arī sievietei Krievijā.

Lai gan ar Zikas vīrusu var inficēties ceļotāji un līdz ar to savā organismā "atvest vīrusu" arī uz Latviju, tomēr šeit vīruss nevar izplatīties, jo infekciju izplata "Aedes aegypti" sugas odi, kuri nedzīvo Latvijas klimata apstākļos, liecina publicētā informācija Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā.

Kā pastāstīja SPKC pārstāve Anete Jansone, Latvijā Zikas vīrusa gadījumi nekad nav reģistrēti.

  SPKC speciālisti gan norāda, ka pastāv infekcijas nodošanas risks ar donoru bioloģiskajiem materiāliem, līdz ar to ceļotajiem, kuri apmeklēja Zikas vīrusslimības skarto teritoriju, nepieciešams atturēties no asins vai cita bioloģiskā materiāla donācijas 28 dienas pēc infekcijas skartās teritorijas atstāšanas. Ceļotājiem, kuri apmeklē minētās valstis, jāievēro individuāli profilakses pasākumi, proti, gan iekštelpās, gan ārpus tām jāizvairās no odu kodumiem, it īpaši laikā no saullēkta līdz saulrietam, kad odu aktivitāte ir vislielākā. Jālieto odu atbaidīšanas līdzekļi, ievērojot uz līdzekļa marķējuma norādītās lietošanas instrukcijas. Tāpat ieteicams valkāt kreklus ar garām piedurknēm un garās bikses, it īpaši tajās diennakts stundās, kad Zikas vīrusu pārnēsājošo odu aktivitāte ir vislielākā.

Gulēšanai vai atpūtai jāizmanto telpas, kas tiek ventilētas ar gaisa kondicionētāju un kuru durvis un logi ir aizklāti ar aizsargtīkliem. Ja tādu nav, jāizmanto pretodu tīkli arī dienas laikā.

Grūtniecēm, cilvēkiem, kuri cieš no imūnsistēmas traucējumiem vai smagām hroniskām slimībām vai kuri ceļo ar maziem bērniem, pirms došanās ceļojumā ir jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu vai jākonsultējas ar ārstniecības personu par repelentu lietošanu un citiem profilakses pasākumiem. Ceļotājiem, kuriem trīs nedēļu laikā pēc atgriešanās no slimības skartas teritorijas parādās Zikas vīrusa slimībai raksturīgi simptomi - drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, sarkanas acis, var pievienoties galvassāpes, acu sāpes un vemšana, un citas neiroloģiskas komplikācijas -, ieteicams sazināties ar veselības aprūpes sniedzēju un informēt par neseno ceļojumu.

Grūtniecēm, kas apmeklējušas teritorijas, kurās tiek pārnēsāts Zika vīruss, pirmsdzemdību apmeklējumu laikā par to būtu jāinformē, lai saņemtu pienācīgu novērtējumu un uzraudzību.


Kasjauns.lv/LETA/ Foto: Reuters/AFP/EPA