Obama nosūtījis Gribauskaitei apsveikumu, kurā sveic Lietuvu valsts svētkos
ASV prezidents Baraks Obama Lietuvas Valsts atjaunošanas dienas priekšvakarā nosūtījis prezidentei Daļai Grībauskaitei apsveikumu, kurā sveic Lietuvu svētkos.
Pasaulē
2016. gada 15. februāris, 21:20

Obama nosūtījis Gribauskaitei apsveikumu, kurā sveic Lietuvu valsts svētkos

Jauns.lv

ASV prezidents Baraks Obama Lietuvas Valsts atjaunošanas dienas priekšvakarā atsūtījis prezidentei Daļai Grībauskaitei apsveikumu, kurā sveic Lietuvu svētkos un pateicas tai par atbalstu Ukrainai un Eiropas Savienības Austrumu partnerības programmai.

"Pieņemiet vislabākos Amerikas tautas vēlējumus Neatkarības deklarācijas 98.gadadienā. Lietuva joprojām uzskatāma par paraugu, kā stiprināt demokrātiju un drošību globālajā telpā. Jūsu neatlaidīgo apņēmību palīdzēt citām valstīm iet demokrātijas ceļu skaidri apliecina jūsu darbs ES Austrumu partnerības politikā," teikts vēstulē, kuras kopiju ziņu aģentūrai BNS pārsūtījis prezidenta birojs.

Obama atzinīgi novērtējis Lietuvas sadarbību ar ASV cīņā pret terorismu un miera stiprināšanā Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomē, kur tā 2014. un 2015.gadā darbojās kā nepastāvīgā locekle. Viņš norādījis arī uz Lietuvas līdera lomu Ukrainas atbalstīšanā un konsekvento palīdzību, ko tā sniegusi Afganistānā.

ASV prezidents apsveicis Lietuvas apņemšanos palielināt finansējumu aizsardzībai, jau 2018.gadā šai ziņā sasniedzot NATO standartu - 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Lietuvas prezidenta birojs norāda, ka apsveikumi valsts svētku priekšvakarā jau saņemti arī no Īrijas, Austrijas, Portugāles, Horvātijas, Pakistānas un Kazahstānas prezidentiem, Japānas imperatora, Beļģijas, Nīderlandes un Saūda Arābijas karaļiem un Kanādas ģenerālgubernatora.

Nedēļas nogalē ASV tautas un prezidenta Obamas vārdā Lietuvu gaidāmajos svētkos jau sveica valsts sekretārs Džons Kerijs.

Lietuva otrdien svinēs Valsts atjaunošanas dienu - 98.gadskārtu, kopš pieņemts akts par neatkarības atjaunošanu, proklamējot Lietuvas Republiku.

1918.gada 16.februārī Lietuvas padome parakstīja dokumentu, kurā pasludināja, ka Lietuva atjauno neatkarīgu, uz demokrātiskiem pamatiem balstītu valsti ar galvaspilsētu Viļņā un norobežojas no visām valstiskajām saitēm, kādas tai jebkad bijušas ar citām tautām..

LETA/Foto: EPA/LETA