foto: The Canadian Press/PA Images / Scanpix
Kanādas ārsti izraksta nosūtījumus uz muzeju
Monreālas Mākslas muzejs sācis sadarboties ar mediķiem.
Pasaulē
2018. gada 9. novembris, 05:33

Kanādas ārsti izraksta nosūtījumus uz muzeju

Kas Jauns Avīze

Kanādas ārstu grupa sāk parakstīt pacientiem mākslas muzeja apmeklējumus.

Partnerība starp Kanādas Frankofono ārstu apvienību (MFdC) un Monreālas Mākslas muzeju ļaus pacientiem, kas cieš no fiziskās vai garīgās veselības problēmām, kā arī viņu tuviniekiem bez maksas apmeklēt muzeju, lai māksla pozitīvi ietekmētu viņu veselību. Šim pilotprojektam nav līdzīga pasaules mērogā.
Līdz šim iesaistījušies 100 ārstu, katrs parakstīs līdz 50 muzeja apmeklējumiem pacienta atveseļošanās laikā. Katru brīvbiļeti var izmantot divi pieaugušie un divi nepilngadīgie.

MFdC vadītāja Nikola Parāna atsaucas uz zinātniski pierādītu faktu, ka māksla pozitīvi ietekmē veselību. Šī ietekme ir līdzīga tai, ko pacienti var gūt no fiziskas aktivitātes, kas izraisa labsajūtas hormonu izdalīšanos līdzīgā līmenī. Tā var palīdzēt hronisku sāpju, depresijas, stresa un nemiera gadījumos. Programma ļaus vākt datus un analizēt rezultātus.

Parāna pauž cerību, ka citi Kanādas muzeji sekos piemēram, kas kopš 2016. gada palīdzējis izmantot mākslas terapijas sniegtās iespējas. “Es esmu pārliecināta, ka 21. gadsimtā kultūrai veselības uzlabošanā būs tāda pati loma, kāda 20. gadsimtā bija fiziskai aktivitātei,” piebilst muzeja direktore Natālija Bondila.

foto: Juris Rozenbergs
Ainis Dzalbs, ģimenes ārsts no Staļģenes.

Laba alternatīva pret stresu

“Šo ideju var uzskatīt par mākslas terapijas veidu un papildinājumu hronisku saslimšanu ārstēšanai – gan psihisku, gan fizisku. Šobrīd, pēc man pieejamās informācijas, tas ir pilotprojekts – iegūtie rezultāti tiks apkopoti un analizēti par plašāku pielietojumu un efektivitāti. Arī Latvijā mākslas terapija ir oficiāla ārstēšanas metode, kurā ietilpst deja, zīmes, kustības, drāma un tā tālāk. Un tikpat labi tā varētu būt arī mākslas baudīšana.

Domāju, ka tā varētu būt ļoti laba alternatīva ārstēšanas metode. Reizēm ir jānovērš uzmanība no stresa situācijām, un tās ar kaut ko ir jāaizstāj. Iesakām pastaigas svaigā gaisā, dabā, un tām līdzvērtīgs varētu būt arī muzeja apmeklējums – miers, klusums, atslēgšanās no visiem stresiem, kas ir internets, televīzija, telefons, sēdēšana čatos.

Muzeja apmeklējums medikamentus neaizstāj, bet varētu palīdzēt problēmās, kas skar nervu sistēmu, trauksmi, miega un uzvedības traucējumus, tad arī varētu samazināt kāda medikamenta devas. Piemēram, izdzert prettrauksmes tableti vai aiziet uz muzeju? Protams, tādā veidā nevaram ārstēt ne asinsspiedienu, ne holesterīnu, kas ir cita veida problēmas.”