foto: EPA/Scanpix
Līdzšinējo Vācijas izlūkdienesta vadītāju Māsenu sūta priekšlaicīgā pensijā
Hanss Georgs Māsens.
Pasaulē
2018. gada 5. novembris, 23:42

Līdzšinējo Vācijas izlūkdienesta vadītāju Māsenu sūta priekšlaicīgā pensijā

Jauns.lv / LETA

Līdzšinējais Vācijas iekšējā izlūkdienesta - Konstitūcijas aizsardzības biroja (BfV) - priekšsēdētājs Hanss Georgs Māsens, kuru bija plānots pārcelt amatā Iekšlietu ministrijā, nosūtīts priekšlaicīgā pensijā.

55 gadus vecais Māsens nokļuva kritikas krustugunīs par izteikumiem, kuros apšaubīja apgalvojumus, ka pret imigrantu noziedzību vērsto protestu laikā Kemnicā augusta beigās būtu notikusi ārvalstnieku vajāšana.

Pēc šiem izteikumiem Māsenu bija paredzēts pārcelt uz Iekšlietu ministriju īpašā padomnieka Eiropas un starptautiskajos jautājumos amatā. Taču šo plānu acīmredzot izjaukuši atklātībā nonākušie Māsena apgalvojumi, ka viņš ir kļuvis par kreiso sazvērestības upuri.

Māsens pagājušajā mēnesī savā atvadu runā Eiropas izlūkdienestu priekšnieku sanāksmē Varšavā arī kritizēja Merkeles imigrācijas politiku, nodēvējot to par naivu, liecina Vācijas mediju publiskotie runas fragmenti.

Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers, kurš līdz šim aizstāvējis Māsenu, preses konferencē pirmdien paziņoja, ka Māsena pēdējie izteikumi ir nepieņemami un ir viņu personiski sarūgtinājuši.

Zēhofers paziņoja, ka lūdzis Vācijas prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru nosūtīt Māsenu priekšlaicīgā pensijā.

Māsens savā runā Varšavā sacīja, ka pēc BfV priekšsēdētāja amata atstāšanas varētu darboties politikā vai biznesā, liecina laikrakstu "Bild" un "Sueddeutsche Zeitung" publiskotais runas teksts.

Viņš arī aizstāvēja savus agrākos izteikumus par protestiem Kemnicā.

"Esmu redzējis daudz manipulāciju ar Vācijas medijiem un Krievijas dezinformāciju. Bet redzēt politiķus un mediju brīvi izgudrojam "vajāšanas" vai šīs dezinformācijas izplatīšanu, to nepārbaudot, man tas nozīmē jaunu soli nepatiesā informācijas izplatīšanā Vācijā," Varšavā sacīja Māsens.

Tēmas