Krievija iesūdz Ukrainu Londonas tiesā par trīs miljardu dolāru parādu
Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs.
Pasaulē
2016. gada 17. februāris, 20:20

Krievija iesūdz Ukrainu Londonas tiesā par trīs miljardu dolāru parādu

Jauns.lv

Krievija iesniegusi prasību Londonas Augstajā tiesā pret Ukrainu par trīs miljardu ASV dolāru parādu, trešdien paziņoja Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs.

"Šodien Krievijas Finanšu ministrija ir iesniegusi prasību pret Ukrainu ar mērķi atgūt parādu trīs miljardu ASV dolāru apmērā," Krievijas ziņu aģentūras citēja ministra teikto.

"Šī prasība tika iesniegta pēc atkārtotiem nesekmīgiem mēģinājumiem iesaistīt Ukrainu konstruktīvā dialogā par parāda restrukturizāciju nolūkā atzīt, ka Krievijai piederošās eiroobligācijas ir oficiāls aizdevums," skaidroja Siluanovs.

Viņš prognozēja, ka tiesas process "neatkarīgā, autoritatīvā tiesā, kas strīdu izskatīs objektīvi", būs "atklāts un caurskatāms".

Ukraina 18.decembrī izsludināja moratoriju sava parāda Krievijai atmaksāšanai, kura termiņš bija 20.decembrī, pēc Putina solījuma sūdzēt Ukrainu tiesā, ja tā nesamaksās šo parādu līdz 2015.gada beigām.

Tas attiecas uz trīs miljardu ASV dolāru aizdevumu, kuru 2013.gada decembrī Krievija piešķīra toreizējā Ukrainas prokrieviskā prezidenta Viktora Janukoviča valdībai.

Ukrainas varas iestādes ir paziņojušas, ka tas ir nevis vienas valsts suverēns aizdevums citai valstij, bet finanšu tirgos veikta transakcija, kas ir pakļauta nosacījumiem, par kuriem Ukraina vienojusies ar citiem kreditoriem.

Kijeva augustā panāca restrukturizācijas vienošanos ar privātiem kreditoriem, tostarp bankām un investīciju fondiem, kas piekrita samazināt savas pretenzijas par 20%.

Maskava uzstāj, ka tās aizdevums nav uzskatāms par privātu parādu, un atsakās pieņemt šādus nosacījumus.

Krievijas valdība sākumā piedāvāja sadalīt šī parāda atmaksu pa trim gadiem, bet Ukraina noraidīja šo piedāvājumu.

LETA / Foto: EPA/LETA