Salmonds: "Skotijā būs jārīko neatkarības referendums, ja Anglija nobalsos pret ES"
Bijušais Skotijas pirmais ministrs Alekss Salmonds.
Pasaulē
2016. gada 20. februāris, 17:55

Salmonds: "Skotijā būs jārīko neatkarības referendums, ja Anglija nobalsos pret ES"

Jauns.lv

Ja Anglija pretēji Skotijas gribai gaidāmajā referendumā nobalsos par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) , strauji pieaugs spiediens, lai Skotijā tiktu sarīkots jauns referendums par izstāšanos no Apvienotās Karalistes, sestdien paziņoja bijušais Skotijas pirmais ministrs Alekss Salmonds.

Pašreizējā Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžana atbalsta palikšanu ES, un arī lielākā daļa no pieciem miljoniem Skotijas iedzīvotāju atbalsta šādu viedokli.

Tomēr, salīdzinot ar Anglijas 53 miljoniem, kas sastāda 84% no Apvienotās Karalistes kopējā iedzīvotāju skaita, Skotijas iedzīvotāju daļa ir pavisam neliela.

Ja "mēs tiksim izvilkti laukā pret mūsu gribu ar daudz lielākā angļu elektorāta balsīm, es uzskatu, ka spiediens, lai Skotijā sarīkotu vēl vienu neatkarības referendumu, būs neatvairāms un, es uzskatu, ļoti ātrs", britu raidorganizācijai BBC sacīja politiķis.

55% skotu referendumā 2014.gadā nobalsoja par palikšanu Apvienotajā Karalistē, tomēr kopš tā laika Skotu Nacionālā partija ir kļuvusi spēcīgāka, arī izcīnījusi 56 no Lielbritānijas parlamentā Skotijai atvēlētajām 59 vietām.

Lielbritānijā referendums par valsts turpmāko palikšanu ES notiks 23.jūnijā, sestdien paziņoja Kamerons.

Balsojums būs "viens no lielākajiem lēmumiem, kas šai valstij mūsu dzīves laikā jāpieņem", uzrunājot žurnālistus pie savas Dauningstrītas rezidences, sacīja premjers.

Lielbritānija ES būs "drošāka, stiprāka un labāk pārtikusi", viņš uzsvēra, piebilstot, ka vienošanās, kas piektdien sarunu ceļā panākta ar ES līderiem, valstij dod "vislabāko no abām pasaulēm".

Tie, kas vēlas, lai Lielbritānija pamet ES, piedāvā "risku neskaidrību laikā, lēcienu tumsā", brīdināja premjers. "Pametot Eiropu, būtu apdraudēta mūsu ekonomiskā un nacionālā drošība."

Referenduma datums ir jāapstiprina parlamentam, kur Kamerons uzstāsies pirmdien.

BNS / Foto: AFP/LETA