Obama: Vizīte Kubā uzsāks "jaunu nodaļu" attiecībās
Kaut arī "pārmaiņas Kubā nenotiks vienas dienas laikā", tas, ka sala "kļūs atvērtāka, nozīmēs vairāk iespēju un resursu vienkāršajiem kubiešiem", sacīja Obama.
Pasaulē
2016. gada 20. februāris, 21:07

Obama: Vizīte Kubā uzsāks "jaunu nodaļu" attiecībās

Jauns.lv

ASV prezidents Baraks Obama svētdien pauda pārliecību, ka martā plānotā vizīte Kubā uzsāks "jaunu nodaļu" Vašingtonas un Havanas attiecībās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Sveiciens visiem! Šonedēļ mēs to paziņojām oficiāli - es dodos uz Kubu," savā iknedēļās radiouzrunā sacīja Obama. Brauciens seko lēmumam "sākt jaunu lappusi mūsu attiecībās ar Kubas tautu."

"Es uzskatu, ka vislabākais veids, kā sekmēt Amerikas intereses un vērtības, kā arī labākais veids, kā palīdzēt Kubas tautai uzlabot tās dzīvi, ir ar iesaistīšanos - normalizējot attiecības mūsu valdību starpā un palielinot kontaktus starp mūsu tautām," skaidroja prezidents.

Kaut arī "pārmaiņas Kubā nenotiks vienas dienas laikā", tas, ka sala "kļūs atvērtāka, nozīmēs vairāk iespēju un resursu vienkāršajiem kubiešiem", sacīja Obama.

Prezidents solīja vizītes gaitā "ar Kubas valdību atklāti runāt par mūsu nopietnajām atšķirībām, arī attiecībā uz demokrātiju un cilvēktiesībām".

"Es no jauna apstiprināšu, ka Savienotās Valstis arī turpmāk iestāsies par universālām vērtībām, tādām kā runas, pulcēšanās un reliģijas brīvība."

Uzrunu Obama pabeidza, priecīgi sakot: "Paldies visiem. Un cilvēkiem Kubā - nos vemos en La Habana," kas spāņu valodā nozīmē - "uz redzēšanos Havanā" .

Obama jau ceturtdien paziņoja, ka kopā ar dzīvesbiedri Mišelu 21. un 22.martā apmeklēs Kubu.

Iepriekšējais ASV prezidents, kurš apmeklējis Kubu, bija Kelvins Kūlidžs - viņš šajā salā viesojās 1928.gadā.

Obamas administrācija līdz šim ir koncentrējusies uz ceļošanas un tirdzniecības atvieglošanu abu valstu starpā, lai arī pret Kubu joprojām ir noteiktas ASV ekonomiskās sankcijas.

ASV un Kuba otrdien parakstīja vienošanos par regulāras gaisa satiksmes atjaunošanu abu valstu starpā.

ASV un Kuba atjaunoja diplomātiskās attiecības jūlijā un ir atvērušas vēstniecības.

BNS / Foto: AFP/LETA