foto: REUTERS/SCANPIX
Eiropas Komisija, visticamāk, liks Itālijai pārstrādāt tās gala budžetu
ES budžeta komisārs: EK, visticamāk, noraidīs Itālijas budžetu.
2018. gada 17. oktobris, 20:29

Eiropas Komisija, visticamāk, liks Itālijai pārstrādāt tās gala budžetu

Jauns.lv / LETA

Eiropas Komisija (EK), visticamāk, pieprasīs Itālijai grozīt 2019.gada budžeta plānu, trešdien paziņojis Eiropas Savienības (ES) budžeta komisārs Ginters Etingers.

"Pamatojoties uz skaitļiem, es personīgi domāju, ka mums, visticamāk, nāksies prasīt Itālijai labot budžeta projektu," tviterī atzinis Etingers.

Tomēr viņš atkāpās no saviem iepriekš izskanējušajiem izteikumiem, kurus citējis vācu nedēļraksts "Der Spiegel", kas no tiem bija izsecinājis, ka EK jau lēmumu pieņēmusi un ka attiecīga vēstule jau Romai nosūtīta.

"Neesmu sacījis, ka Itālijas jautājumā jau ir Komisijas lēmums, nedz ka ceturtdien, piektdien tiek nosūtīta noraidījuma vēstule," norādījis Etingers.

Pirmdien Roma iesniedza EK apstiprināšanai 2019.gada budžeta projektu.

Itālijas jaunā valdība, kuru veido populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S) un pret imigrāciju noskaņotā labējā partija "Līga", tautsaimniecības stimulēšanai iecerējusi nākamajā gadā izdevumus palielināt par 36,7 miljardiem eiro, no kuriem gandrīz divas trešdaļas paredzēts segt, palielinot budžeta deficītu.

Itālijas valsts parāds jau tagad pārsniedzis 130% no iekšzemes kopprodukta, kas ir ievērojami vairāk nekā pieļauj ES fiskālās disciplīnas noteikumi.