foto: AFP/Scanpix
Gvantanamo cietums turpinās darboties vēl vismaz 25 gadus
Kopš 2008.gada jauni ieslodzītie Gvantanamo nav ievesti un to skaits pašreiz ir 40.
Pasaulē
2018. gada 17. oktobris, 12:04

Gvantanamo cietums turpinās darboties vēl vismaz 25 gadus

LETA

ASV armijas cietums Gvantanamo līcī Kubā turpinās darboties vēl vismaz 25 gadus, otrdien paziņojis kontradmirālis Džons Rings.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ASV prezidents Donalds Tramps janvārī parakstīja jaunu izpildrīkojumu par Gvantanamo cietuma darbības turpināšanu, anulējot eksprezidenta Baraka Obamas 2009.gadā parakstīto direktīvu par šīs ieslodzījuma vietas slēgšanu.

Pēc Trampa lēmuma "viņi pavēstīja mums, ka mēs te būsim vēl 25 gadus vai ilgāk," sacīja Rings, kurš vada Gvantanamo cietumu.

foto: AFP/Scanpix
Kopš 2008.gada jauni ieslodzītie Gvantanamo nav ievesti un to skaits pašreiz ir 40.

ASV Aizsardzības ministrija atsūtīja mums memorandu, kurā teikts, ka cietumu plānots saglabāt vēl 25 gadus, žurnālistiem atklāja Rings.

ASV armija regulāri rīko žurnālistiem vizītes Gvantanamo, lai parādītu, ka pret ieslodzītajiem izturas humāni.

Taču ANO īpašais ziņotājs par spīdzināšanu Nils Melcers decembrī ziņoja, ka avotu sniegtā informācija liecina, ka vismaz viens ieslodzītais Gvantanamo joprojām tiek spīdzināts.

Bēdīgi slavenā Gvantanamo bāze Kubā

gallery icon
9

Melcers sacīja, ka spīdzināšanai ar troksni un vibrācijām tiek pakļauts Ammars al Baluči, kurš tiek turēts aizdomās par saistību ar 2001.gada 11.septembra teroraktiem.

Melcers sevišķi pauda bažas par ieslodzītajiem, kuri ilgu laiku pavadījuši aiz restēm teju pilnīgā izolācijā.

Cietums Gvantanamo bāzē Kubā tika atvērts 2002.gadā, un tajā tika ieslodzītas personas, kas aizturētas toreizējā ASV prezidenta Džordža Buša sāktajā "karā ar terorismu", tostarp aizdomās turamie 11.septembra teroraktos.

Pa šiem gadiem Gvantanamo bijuši ieslodzīti aptuveni 780 cilvēki, lielākoties par saistību ar talibiem vai starptautisko teroristu organizāciju "Al Qaeda". Lielais vairums no viņiem ir atbrīvoti, bet citi joprojām gaida tiesu, tostarp arī Halids Šeihs Muhameds, kurš apsūdzēts par 11.septembra teroraktu plānošanu.

Kopš 2008.gada jauni ieslodzītie Gvantanamo nav ievesti un to skaits pašreiz ir 40. Vairākiem no viņiem tā arī nav oficiāli izvirzītas apsūdzības, bet viņi tiek uzskatīti par pārāk bīstamiem, lai atbrīvotu.

Tramps iepriekš izteicies, ka cietums tiks piepildīts ar "sliktiem puišiem" un turp tiks nosūtīti teroristu grupējuma "Islāma valsts" kaujinieki. Taču Rings sacīja, ka pagaidām nekas neliecina, ka Gvantanamo gaidāmi jauni ieslodzītie.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās