foto: Reuters/Scanpix/LETA
Turcija atbrīvo mācītāju Bransonu un mazina diplomātisko spriedzi ar ASV
Protestantu mācītājs Endrū Bransons ar sievu Norīnu ierodas Izmiras lidostā.
Pasaulē
2018. gada 13. oktobris, 09:03

Turcija atbrīvo mācītāju Bransonu un mazina diplomātisko spriedzi ar ASV

LETA

Turcijā atbrīvotais amerikāņu protestantu mācītājs Endrū Bransons piektdien aizvests no šīs valsts ASV militārajā lidmašīnā.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka gatavojas tikties ar Bransonu Baltajā namā, un tas varētu notikt jau sestdien.

"Labas ziņas. Mācītājs Bransons ir gaisā," sacīja Tramps žurnālistiem Sinsinati.

"Viņš ieradīsies Ovālajā kabinetā, visticamāk, sestdien," teica ASV prezidents.

foto: Reuters/Scanpix/LETA
Protestantu mācītājs Endrū Bransons ar sievu Norīnu ierodas Izmiras lidostā.

Tramps arī noliedza, ka Vašingtona būtu panākusi vienošanos ar Ankaru par Bransona atbrīvošanu.

"Nebija nekādas vienošanās," viņš uzsvēra.

Savukārt Bransona advokāts Džems Halavurts Turcijas ziņu aģentūrai "Anadolu" teicis, ka Bransons kopā ar sievu ASV militārajā lidmašīnā izlidojis no Izmiras uz ASV aviobāzi Ramšteinā, Vācijā, kur pavadīšot divas dienas un kur viņam tikšot pārbaudīta veselība, bet pēc tam dosies uz ASV.

Bransona apcietināšana izraisīja bezprecedenta krīzi Vašingtonas un Ankaras attiecībās. Vasarā ASV noteica Turcijai sankcijas un muitas tarifus, kas veicināja būtisku Turcijas liras kursa kritumu.

Bransons  Turcijā  tika apsūdzēts par spiegošanu, saistību ar terorismu un par sadarbību ASV trimdā dzīvojošo musulmaņu sludinātāju Fetullu Gilenu. Turcija apsūdz Gilenu 2016.gada jūlijā notikušā neveiksmīgā puča organizēšanā pret prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu. Bransons savu vainu noliedz.

Turcijas tiesa piektdien atzina Braznsonu par vainīgu apsūdzībās par saistību ar terorismu piesprieda Bransonam trīs gadu viena mēneša un 15 dienu ilgu cietumsodu. Taču, ņemot vērā laiku, ko Bransons jau pavadījis nebrīvē un labo uzvedību tiesas procesa laikā, tiesa nolēma viņu atbrīvot, atceļot viņam noteikto mājas arestu un aizliegumu izbraukt no Turcijas.

Kopš jūlija Bransons atradās mājas arestā, bet pirms tam bija apcietinājumā.