Mediji: ASV un Krievija vienojušās, ka, sākot ar sestdienu, Sīrijā tiks ievērots pamiers
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.
Pasaulē
2016. gada 22. februāris, 19:36

Mediji: ASV un Krievija vienojušās, ka, sākot ar sestdienu, Sīrijā tiks ievērots pamiers

Jauns.lv

ASV un Krievija vienojušās, ka, sākot no sestdienas, Sīrijā tiks ievērots pamiers, pirmdien paziņojis ASV Valsts departaments.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Abu valstu kopīgajā paziņojumā teikts, ka pamiers, kas neattieksies uz teroristu grupējumu "Islāma valsts" un citiem teroristu grupējumiem, stāsies spēkā pusnaktī no piektdienas uz sestdienu.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, paziņojot par vienošanos, aicināja visas puses to akceptēt un pilnībā ievērot tās nosacījumus.

"Ja tas tiks ieviests un ievērots, šis pamiers ne tikai vecinās vardarbības samazināšanos, bet arī palīdzēs paplašināt steidzami nepieciešamās humānās palīdzības piegādes aplenktajiem apgabaliem un atbalstīs politisko pāreju uz valdību, kas atbilst Sīrijas tautas vēlmēm," paziņoja Kerijs.

Sīrijas valdībai un opozīcijas grupējumiem līdz piektdienai jāapliecina gatavība pamieru ievērot. Apmaiņā pret šo solījumu tiks garantēta aizsardzība no Krievijas un ASV gaisa uzlidojumiem.

Kerijs jau svētdien paziņoja, ka ir panākta provizoriska principiāla vienošanās ar Krieviju par pamiera Sīrijā ievērošanas nosacījumiem.

Kerijs teica žurnālistiem Jordānijas galvaspilsētā Ammānā, ka viņam svētdien bijusi telefonsaruna ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu par nosacījumiem, ar kādiem tiks ievērots pamiers, par kura plānu pasaules lielvaras vienojās pagājušajā nedēļā.

ASV prezidents Baraks Obama un Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien apsprieda vienošanos telefonsarunā, ziņoja Baltais nams, paužot cerību, ka visas puses izmantos šo iespēju.

Putins paziņoja, ka Krievija darīs visu iespējamo, lai nodrošinātu, ka Damaska respektē Maskavas un Vašingtonas panākto vienošanos par pamieru.

"Mēs paļaujamies uz Savienotajām Valstīm, ka tās darīs to pašu ar saviem sabiedrotajiem un grupējumiem, ko atbalsta," norādīja Putins.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns nodēvēja pamieru par ilgi gaidītu cerības signālu un aicināja visas puses to ievērot.

Tiklīdz karadarbība tiks pārtraukta, ANO centīsies nogādāt humāno palīdzību uz iespējami vairāk vietām.

Bans sacīja, ka pamiers ir palīdzēs veidot vidi, kurā būtu iespējama politisko sarunu atsākšana.

 

LETA/Foto: Vida Press