foto: TASS
"Bellingcat": iespējams, identificēts otrs "tūrists", Skripaļa indētājs
"Aleksandrs Petrovs"
Pasaulē
2018. gada 8. oktobris, 22:53

"Bellingcat": iespējams, identificēts otrs "tūrists", Skripaļa indētājs

LETA

Pētnieciskās žurnālistikas vietne "Bellingcat" pirmdien paziņojusi, ka identificējusi otru personu, kas tiek turēta aizdomās par bijušā Krievijas izlūkdienesta aģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Bellingcat" noskaidrojusi, ka persona, kas Lielbritānijā martā ieceļoja kā Aleksandrs Petrovs, patiesībā ir militārais ārsts Aleksandrs Miškins, kas strādā Krievijas armijas izlūkošanas pārvaldē, kura plašāk pazīstama kā GRU.

Dubultaģenta Skripaļa un viņa meitas saindēšana Lielbritānijā, kas izraisīja starptautisku skandālu

Dubultaģenta Skripaļa un viņa meitas saindēšana Lielbritānijā, kas izraisīja starptautisku skandālu

gallery icon
88

"Bellingcat" savā izmeklēšanā izmantojusi daudzus atklātos avotus, liecības, kuras snieguši cilvēki, kuri pazīstami ar Miškinu, kā arī personas identifikācijas dokumentus, kuru kopijas nonākušas vietnes rīcībā.

Miškins dzimis 1979.gadā Arhangeļskas apgabalā, beidzis Krievijas Militārās medicīnas akadēmiju, iegūdams karaflotes ārsta grādu.

Jau studiju laikā viņu rekrutējusi GRU, un 2010.gadā viņš nosūtīts uz Maskavu, kur viņam piešķirta viltus identitāte un izsniegti ceļošanas dokumenti uz Aleksandra Petrova vārda.

Laikā no 2011. Līdz 2018.gadam Miškins, izmantojot savu viltus identitāti, daudzkārt ceļojis.

"Bellingcat" fiksējusi daudzus viņa ceļojumus uz Ukrainu un prokrievisko separātistu pašpasludināto Piedņestras Republiku Moldovā.

Pašreizējā Miškina dienesta pakāpe pagaidām nav zināma.

Miškins Ukrainu apmeklējis arī 2013.gada decembrī tā dēvētā Maidana laikā.

Kā ziņots, "Bellingcat" un Krievijas tīmekļa izdevuma "The Insider" izmeklēšanā pagājušajā mēnesī tika noskaidrots, ka Krievijas pilsonis, kas britu varasiestādēm bija pazīstams ar Ruslana Boširova vārdu, patiesībā ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU pulkvedis Anatolijs Čepiga.

Sergejs un Jūlija Skripaļi 4.martā Anglijas pilsētā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Lielbritānija septembrī izdeva Krievijas pilsoņu Petrova un Boširova Eiropas aresta orderus, pastāvot aizdomām, ka viņi Solsberi mēģinājuši nogalināt Skripaļus ar "Novičok".

Britu likumsargi uzskata, ka ar Petrova un Boširova vārdiem zināmie Krievijas pilsoņi ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģenti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Varbūtība, ka Petrovs un Boširovs nav Solsberi uzbrukumā vainoto Krievijas pilsoņu īstie vārdi, pieļauta jau iepriekš.