foto: AFP/Scanpix/LETA
Bijušais Francijas premjers paziņo par kandidēšanu uz Barselonas mēra amatu
Francijas bijušais premjerministrs Manuels Valss paziņojis, ka vēlas būt nākamais Barselonas mērs.
Pasaulē
2018. gada 25. septembris, 22:51

Bijušais Francijas premjers paziņo par kandidēšanu uz Barselonas mēra amatu

LETA

Francijas bijušais premjerministrs Manuels Valss otrdien paziņojis, ka izvirza savu kandidatūru uz Barselonas mēra amatu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Pēc nopietnu pārdomu perioda esmu pieņēmis sekojošu lēmumu - vēlos būt nākamais Barselonas mērs," katalāņu valodā uzrunājot auditoriju Barselonas vecpilsētā sarīkotajā pasākumā, pavēstīja Valss, kas pats pirms 56 gadiem dzimis Katalonijas galvaspilsētā.

"Kopš manas dzimšanas (..) manas attiecības ar Barselonu bijušas intīmas [un] pastāvīgas," piebilda Vals, kurš dzimis katalāņa un itāliski runājošas šveicietes ģimenē, bet uzaudzis, jau dzīvodams Parīzē.

Katalonijas municipālās vēlēšanas paredzētas 2019.gada 26.maijā, taču Valss, kurš Francijas premjera amatu sociālistu valdībā ieņēma no 2014. Līdz 2016.gadam, Katalonijas politikā iesaistījies jau iepriekš, pagājušajā gadā aktīvi aģitējot pret katalāņu separātistu ieceri atdalīties no Spānijas.

Valss paļaujas uz centriskās unionistu partijas "Ciudadanos" ("Pilsoņi") atbalstu, taču pārspēt pašreizējo Barselonas mēru Adu Kulau, kura pārstāv pilsonisko aktīvistu kustību "Barcelona en Comu" ("Kopienas Barselona"), viņam nebūs viegli.

Tradicionāli kreisi noskaņotajiem Barseloniešiem varētu nepatikt arī Vallsa stingrā nostāja likuma un kārtības jautājumos, kuru viņš demonstrēja, būdams Francijas iekšlietu ministrs.

Pret Valsa kandidatūru izteicies arī separātistu līderis un bijušais Katalonijas reģionālās valdības vadītājs Karless Pudždemons.

"Viņš ir kandidāts, kas Barselonu nepazīst, kas Barselonā nav pazīstams," sarunā ar aģentūru AFP norādījis Pudždemons, kurš šobrīd uzturas trimdā Briselē.

Tikmēr Francijā Valss izpelnījies kritiku par aiziešanu no Sociālistu partijas pēc neveiksmes 2017.gada priekšvēlēšanās, kurās tika izraudzīts partijas kandidāts uz prezidenta amatu.

Neveiksmīgs izrādījās arī Valsa mēģinājums iekļūt parlamentā no pašreizējā Elizejas pils saimnieka Emanuela Makrona saraksta.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās