Pasaulē
2018. gada 25. septembris, 22:32

Merkeles sabiedrotais zaudējis CDU/CSU frakcijas vadītāja krēslu

LETA

Vājinoties Vācijas kancleres Angelas Merkeles pozīcijām, viens no viņas tuvākajiem līdzgaitniekiem otrdien negaidīti zaudējis Bundestāga konservatīvo frakcijas vadītāja amatu.

Folkeru Kauderu, kas jau 13 gadus bijis Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) un viņu Bavārijas māsaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CSU) frakcijas priekšsēdētājs, frakcijas vadītāja pārvēlēšanā ar 125 pret 112 balsīm negaidīti pārspēja relatīvi mazpazīstamais Ralfs Brinkhauss.

Komentētāji norāda, ka tas ir atklāts izaicinājums Merkelei, kas aktīvi aģitēja par Kaudera pārvēlēšanu.

"Tas ir dumpis pret Merkeli," tviterī atzinis sociāldemokrātu (SPD) frakcijas līderis Tomass Opermans.

Jau pirms balsojuma žurnāls "Der Spiegel" savā tīmekļa vietnē norādīja, ka Brinkhausa uzvara nozīmēs to, ka Merkelei "nekavējoties jāiztīra savs kancleres birojs" un ka Brinkhausa ievēlēšana faktiski būs "neuzticības balsojums valdības vadītājai".

Pats Brinkhauss, iesaistoties cīņā par frakcijas vadītāja krēslu, uzsvēra, ka viņa nolūks nav nostāties pret Merkeli, taču viņš uzskatot, ka pēc 13 gadiem nepieciešama frakcijas vadības maiņa.

Tikmēr Kaudera gāšanu jūsmīgi apsveikusi pret imigrāciju noskaņotā eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD).

"Ar Merkeli ir cauri - Kauders izbalsots!" tviterī paziņojusi AfD līdere Alise Veidele. "Merkeles noriets beidzot sācies."