foto: REUTERS/SCANPIX
Francisks Igaunijā atzīst: seksuālās izmantošanas skandāli atbaida cilvēkus no katoļu baznīcas
Pāvests atzīst, ka seksuālās izmantošanas skandāli atbaida cilvēkus no katoļu baznīcas.
Pasaulē
2018. gada 25. septembris, 15:13

Francisks Igaunijā atzīst: seksuālās izmantošanas skandāli atbaida cilvēkus no katoļu baznīcas

Jauns.lv / LETA

Pāvests Francisks, kurš otrdien ieradies vienas dienas vizītē Igaunijā, atzinis, ka seksuālās izmantošanas skandāli, kas satricinājuši katoļu baznīcu, atbaida cilvēkus no baznīcas, un tai jāmainās, ja tā vēlas piesaistīt nākamās paaudzes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Francisks, ekumēniskā pasākumā uzrunājot jauniešus Tallinas Kārļa luterāņu baznīcā, sacīja, ka pazīst daudz jaunu cilvēku, kuri uzskata, ka baznīca neko nevar piedāvāt un nesaprot viņu problēmas. Šie aspekti nesen atklājās pētījumā, kas tika veikts pirms augsta līmeņa bīskapu tikšanās, kas sāksies šonedēļ un kurā tiks diskutēts par baznīcas attiecībām ar jaunatni.

foto: REUTERS/SCANPIX
Pāvests atzīst, ka seksuālās izmantošanas skandāli atbaida cilvēkus no katoļu baznīcas.

"Mēs zinām, un jūs esat mums teikuši, ka daudzi jaunie cilvēki nevēršas pie mums, jo viņi nejūt, ka mums būtu kaut kas jēgpilns, ko viņiem sacīt," sacīja pāvests, uzrunājot sapulcējušos katoļu, luterāņu un pareizticīgo jauniešus. "Viņus apbēdina seksuālie un ekonomiskie skandāli, kuri netiek nepārprotami nosodīti, tas, ka mēs neesam gatavi saprast, kā dzīvo un jūt jaunieši, un pasīvā loma, ko mēs viņiem atvēlam," sacīja Francisks.

Pāvests paziņoja, ka baznīca vēlas atbildēt uz šīm apsūdzībām caurskatāmi un godīgi, kā arī norādīja, ka baznīcai pašai ir jāmainās, ja tā vēlas piesaistīt nākamās paaudzes. Mediju uzmanības centrā nesen atkal nonākuši seksuālās uzmākšanās skandāli katoļu baznīcā ASV, Čīlē un Vācijā.

Vācijas bīskapu konferences jaunākajā ziņojumā norādīts, ka garīdznieki laikā no 1946.gada līdz 2014.gadam seksuāli izmantojuši aptuveni 3677 cilvēkus, no kuriem vairāk nekā puse bija 13 gadus veci vai jaunāki un gandrīz trešdaļa - altārzēni. Augstskolu pētnieku sastādītajā ziņojumā teikts, ka vairākos gadījumos ar dokumentiem ticis manipulēts vai tie tikuši iznīcināti, un daudzas lietas nav nonākušas tiesā, un dažreiz pāridarītāji vienkārši pārcelti uz citām diecēzēm, kuras nav informētas par viņu pagātni.

Seksuālās uzmākšanās skandāls, kas pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados izcēlās Īrijā, un sekojošie skandāli Austrālijā un ASV, metuši ēnu arī uz Francisku. Bijušais Vatikāna sūtnis apsūdzējis pāvestu, ka viņš attaisnojis amerikāņu kardinālu, kuram bijušas seksuālas attiecības ar semināra audzēkņiem. Francisks atteicies atbildēt uz šīm apsūdzībām, bet gaidāms, ka Vatikāns drīzumā nāks klajā ar atbildi.

Jau ziņots, ka pāvests Francisks otrdien ieradies Igaunijā, kas ir pēdējā valsts, kuru viņš apmeklē savā vizītē Baltijas valstīs.

Baltijas valstu apmeklējumu pāvests Francisks sāka sestdien, ierodoties divu dienu vizītē Lietuvā. Savukārt pirmdien Romas katoļu baznīcas galva viesojās Latvijā.

Pāvests Lietuvu, Latviju un Igauniju apmeklē gadā, kad Baltijas valstis svin savu simtgadi.

Pāvesta Franciska vizīte Igaunijā

gallery icon
68
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās