foto: REUTERS/SCANPIX
Francijā policija aizturējusi vegānu bandu
Vegāniskā kafejnīca Parīzē.
2018. gada 23. septembris, 06:30

Francijā policija aizturējusi vegānu bandu

Kas Jauns Avīze

Lillē, pilsētā Francijas ziemeļos pie Beļģijas robežas, policija notvērusi sešu cilvēku bandu, kas uzbruka gaļas veikaliem.

Kopš aprīļa Augšfrancijas reģionā notikuši uzbrukumi tirgotavām, restorānam un siera rūpnīcai. Fasādes aplietas ar mākslīgajām asinīm, izsisti skatlogi un uzķēpāti uzraksti Stop sugu diskriminācijai. Līdzīgs terors pieredzēts arī Francijas dienvidos.

Aizturētie ir piecas sievietes un vīrietis vecumā no 21 līdz 54 gadiem. Vēlāk gan pieci atbrīvoti, apcietinājumā paturot 21 gadu vecu sievieti, kuru apsūdz uzbrukumā diviem veikaliem un restorānam Lillē. Tiesa paredzēta decembrī.
Jūnijā Francijas Miesnieku federācija cēla trauksmi par vegānu ekstrēmismu un lūdza iekšlietu ministru Žerāru Kolonu nodrošināt aizsardzību, norādot, ka “viņi vēlas uzspiest savu dzīvesstilu absolūtajam vairākumam cilvēku”.

Kalē mērija pat apsvēra iespēju drošības labad aizliegt 8. septembrī plānoto vegānu festivālu, jo Augšfrancijas reģiona miesnieki, mednieki un zemnieki pauda lielu neapmierinātību. Tiesa tomēr aizliedza šādi rīkoties, norādot, ka citās pilsētās vegānu festivāli noritējuši bez incidentiem. Mednieku un miesnieku organizācijas sadursmju riska dēļ atteicās no solītās demonstrācijas, bet sarīkoja preses konferenci, kurā nosodīja vegānu ekstrēmismu un vainoja uzbrukumos kustību L214, kas izplata lopkautuvēs slepus nofilmētos video. L214 un arī tai līdzīgā kustība 269 Life France gan noraida saistību ar uzbrukumiem un uzsver, ka neatbalsta vardarbību.

Tēmas