foto: EPA/Scanpix
Merkele un Putins sazvanījušies Sīrijas jautājumā
2018. gada 19. septembris, 20:38

Merkele un Putins sazvanījušies Sīrijas jautājumā

Jauns.lv / LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien telefonsarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu apspriedusi Krievijas neseno vienošanos ar Turciju par Idlibas provinces likteni, paziņojis Kremlis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Putins un Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans, kuri Sīrijā septiņus gadus ilgstošajā pilsoņkarā atbalsta pretējās puses, sarunās pirmdien panāca vienošanos par Idlibas provinces likteni. Līderi vienojās līdz 15.oktobrim Idlibas provincē izveidot 15 līdz 20 kilometrus platu demilitarizētu zonu līdzās valdības karaspēka un nemiernieku grupējumu saskares līnijai. Zona tiks uzraudzīta ar Krievijas un Turcijas karavīru palīdzību.

Vienošanās nozīmē, ka militārā operācija Idlibā netiks uzsākta.

Telefonsarunā Merkele un Putins apsprieda arī situāciju Austrumukrainā, atklāja Kremlis.

Abi līderi pēdējo reizi tikās pagājušajā mēnesī. Tā bija viņu pirmā divpusējā tikšanās kopš Ukrainas konflikta sākuma pirms četriem gadiem. Merkele un Putins abi pauda atbalstu ierosinātajai ANO miera uzturēšanas misijai divos Ukrainas austrumu reģionos, kas robežojas ar Krieviju.

Šajā tikšanās laikā Putins arī aicināja palielināt humāno palīdzību Sīrijai, lai veicinātu bēgļu atgriešanos savā valstī.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.