foto: AFP/Scanpix
Lietuva, Polija un Rumānija aicina ES pēc "Breksita" saglabāt saites ar Lielbritāniju
Pasaulē
2018. gada 18. septembris, 21:37

Lietuva, Polija un Rumānija aicina ES pēc "Breksita" saglabāt saites ar Lielbritāniju

LETA

Lietuvas, Polijas un Rumānijas ārlietu ministri otrdien aicinājuši Eiropas Savienību (ES) pēc "Breksita" saglabāt saites ar Lielbritāniju, veidojot ārpolitiku un drošības politiku.

"Lielbritānijas gaidāmā izstāšanās no ES radīs virkni izaicinājumu abos Lamanša krastos, bet ES un Lielbritānija pēc "Breksita" būs vajadzīgas viena otrai no drošības viedokļa," teikts Lietuvas ārlietu ministra Lina Linkeviča, Polijas ārlietu ministra Jaceka Čaputoviča un Rumānijas ārlietu ministru Teodora Meleškanu komentārā, kas publicēts izdevumā "Politico".

"Apvienotā Karaliste kā ANO Drošības padomes dalībvalsts un kodolvalsts, kas turklāt nodrošina aptuveni ceturto daļu Eiropas aizsardzības potenciāla, ir viens no ES ārējās darbības galvenajiem balstiem. Bez Lielbritānijas ES pozīcijas uz globālās skatuves var pavājināties, un tā var kļūt neaizsargātāka pret ārējiem draudiem," norāda ministri, vienlaikus atzīstot, ka to novērst vēl nav par vēlu.

Viņi uzsver, ka turpmākai sadarbībai ar Lielbritāniju ir vitāli svarīga loma ES austrumu un dienvidu kaimiņattiecībās, Rietumbalkānos un kopīgas politikas veidošanā attiecībā pret Krieviju.

Kā norāda komentāra autori, Lielbritānija varētu piedalīties jaunākajos ES projektos, tai skaitā Eiropas Savienības Pastāvīgajā strukturētajā sadarbībā (PESCO), Eiropas Aizsardzības fondā vai Eiropas Aizsardzības rūpniecības attīstības programmā (EARAP).

"ES neatradīs tuvāku partneri par Londonu. Mums ir kopīgas vērtības un virkne kopīgu interešu. Mēs esam dabiski sabiedrotie. Mēs esam vajadzīgi vieni otriem, lai droši stātos pretī pieaugošajiem izaicinājumiem, aizstāvētu uz noteikumiem balstītu pasaules kārtību un nosargātu labāku nākotni nākamajām paaudzēm," raksta ministri.