foto: AFP/Scanpix
Norvēģijas policija meklē jau 3 nedēļas mīklaini izgaisušu ar "WikiLeaks" saistītu kibedrošības ekspertu
Viesnīca, kur viņš pēdējo reizi redzēts
Pasaulē
2018. gada 15. septembris, 18:42

Norvēģijas policija meklē jau 3 nedēļas mīklaini izgaisušu ar "WikiLeaks" saistītu kibedrošības ekspertu

Jauns.lv

Norvēģijas policija šonedēļ atradusi kajaku, kas piederējis ar "WikiLeaks" saistītam kiberdrošības ekspertam Arjenam Kampaušam, kurš no Nīderlandes devās brīvdienās uz Norvēģiju, taču pirms trim nedēļām mīklaini pazuda.

Norvēģu policija publicējusi fotogrāfijas ar kajaku, kuru Kampaušs varētu būt iegādājies pirms došanās uz fjordu zemi.

foto: AFP/Scanpix

47 gadus vecais vīrietis nav redzēts kopš 20. augusta, kad izrakstījās no savas viesnīcas Būdē pilsētā Norvēģijas ziemeļos.

Viņa pazušana sekmēja dažādu konspirācijas teoriju uzvirmošanu, sociālajos tīklos izskanot pieņēmumiem, ka vainīgi varētu būt kā CIP, tā krievu izlūki. Policija tikmēr izvirzījusi trīs pamatversijas: labprātīga pazušana, ieskaitot pašnāvību, nelaimes gadījums vai noziegums.

Organizācija "WikiLeaks", kas 2010. gadā publicēja slepenus ASV militāros un diplomātiskos dokumentus, Kampauša pazušanu dēvē par savādu. Zināms, ka pazudušais bijis organizācijas dibinātāja Džuliana Asanža sabiedrotais.

Šonedēļ kāds zvejnieks ūdenī 50 kilometru attālumā no Būdē atradis Kampauša mantas. Policija gan neprecizē, kādas tieši, tomēr izskan, ka atrastajās mantās bijuši vīrieša dokumenti. Kajaku policija atradusi netālu, tāpēc turpina vīrieša meklēšanu šajā apkaimē.

Pazudušajam 22. augustā bija paredzēts lidojums no Tronheimas atpakaļ uz Nīderlandi, tomēr lidmašīnā viņš tā arī neiekāpa.

30. augustā vīrieša telefons uz īsu mirkli tika ieslēgts Stavangeres pilsētā, kas atrodas 1700 kilometru attālumā no Būdē, taču policija neprecizē, kurš to lietoja.

Viņa draudzene Ansilla van de Līsta AFP sacīja, ka pazudušais nav izrādījis pašnāvnieciskas tieksmes. Tāpat prese esot pārspīlējusi viņa lomu "WikiLeaks".