foto: AP/Scanpix
Itālija un Austrija ierosina atlasīt migrantus uz glābšanas kuģiem
Pasaulē
2018. gada 14. septembris, 22:38

Itālija un Austrija ierosina atlasīt migrantus uz glābšanas kuģiem

LETA

Itālijas un Austrijas iekšlietu ministri piektdien ierosinājuši paturēt nelegālos migrantus uz glābšanas kuģiem Vidusjūrā, kamēr Eiropas varasiestādes izlemj, kuriem ir tiesības pieprasīt patvērumu.

Austrijas iekšlietu ministrs Herberts Kikls un Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni ar šo ideju nāca klajā konferencē Vīnē, kur sapulcējušies ministri un amatpersonas no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un vairākām Āfrikas valstīm, lai apspriestu migrācijas jautājumus.

Samitā jūnijā ES līderi vienojās izveidot kontrolētus migrācijas centrus ES teritorijā, un mēģināt izveidot migrantu platformas trešajās valstīs, bet konkrētākus lēmumus nepieņēma.

Vīnes konferencē neviena no Āfrikas valstīm neizrādīja vēlmi izveidot šādas migrantu platformas.

Nākot klajā ar jauno ideju, Kikls norādīja, ka par migrantiem uz kuģiem tiktu labi gādāts un izvērtēšana, kam ir tiesības uz patvērumu, ilgtu tikai dažas dienas.

Salvīni, kurš faktiski padzinis migrantu glābšanas kuģus no Itālijas ostām, sacīja, ka atbalsta šo ideju, bet jokojoties piebilda, ka par cilvēku turēšanu gūstā var nākties atbildēt varasiestāžu priekšā.

Itālijas prokuratūra ir sākusi izmeklēšanu pret Salvīni par nolaupīšanu, jo 150 migrantiem, kas augustā tika izglābti un nogādāti Sicīlijas ostā, dienām ilgi tika liegts izkāpt krastā. Tomēr mazticams, ka Salvīni būs jāstājas tiesas priekšā, jo viņam kā ministram ir tiesiskā imunitāte.

Konferencē līdz ar ES valstīm piedalījās Alžīrija, Čada, Ēģipte, Maroka, Nigēra, Mali un Tunisija.