foto: AFP/Scanpix
Ar vēja brāzmām 63 m/s arī Filipīnām tuvojas spēcīga vētra "Mangkhut"; apdraudēti vismaz 5 (!) miljoni cilvēku
Filipīnām tuvojas spēcīga viesuļvētra.
Pasaulē
2018. gada 14. septembris, 21:58

Ar vēja brāzmām 63 m/s arī Filipīnām tuvojas spēcīga vētra "Mangkhut"; apdraudēti vismaz 5 (!) miljoni cilvēku

LETA

Filipīnām piektdien pietuvojusies viesuļvētra "Mangkhut", kas jau atnesusi spēcīgu vēju un lietusgāzes valsts ziemeļos un piespiedusi tūkstošiem cilvēku pamest savas mājas, meklējot patvērumu drošākās vietās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aviokompānijas līdz svētdienai atcēlušas desmitiem iekšzemes un starptautisko avioreisu. Aptuveni 4000 cilvēku palikuši iesprostoti ostās Filipīnu austrumos un dienvidos, kur tuvojošās vētras dēļ aizliegta jūras satiksme.

No piektdienas apturētas arī mācības skolās un slēgtas valdības iestādes.

"Mangkhut" ir spēcīgākais taifūns, kas šogad skāris Filipīnas. Tā vēja ātrums sasniedz 205 kilometrus stundā (56,9 metrus sekundē), bet brāzmas - 255 kilometrus stundā (62,5 metrus sekundē), ziņo meteorologi.

Viesuļvētra virzās uz rietumiem, ziemeļrietumiem ar ātrumu 20 kilometri stundā un nes sev līdzi 900 kilometru platu lietusmākoņu joslu. Gaidāms, ka Filipīnu ziemeļu provinces tā sasniegs sestdien.

"Visas avārijas brigādes būs gatavībā visu nakti," paziņoja Nacionālās katastrofu risku samazināšanas padomes preses pārstāvis, piebilstot, ka pieejami arī papildspēki, ja tādi būs nepieciešami.

Padome aplēsusi, ka viesuļvētra skars vismaz 5,2 miljonus cilvēku, bet Filipīnu Sarkanais Krusts uzskata, ka vētra varētu ietekmēt līdz desmit miljoniem cilvēku.

Vairāk nekā 800 000 cilvēku ceturtdien tika dots rīkojums gatavoties evakuācijai. Varasiestādes sevišķi satrauc situācija piekrastē, jo vētra var izraisīt līdz sešiem metriem augstus viļņus.

Taču piektdienas rītā evakuācijas centros bija ieradušies tikai 9000 cilvēku, atklāja Nacionālās katastrofu risku samazināšanas padomes preses pārstāvis.

Lai gan "Mangkhut" apdraudētie reģioni arī agrāk ir piedzīvojuši spēcīgas vētras, Filipīnu Sarkanā Krusta priekšsēdētājs senators Ričards Gordons pauda bažas par tuvojošās viesuļvētras plašumu, norādot, ka tās ietekme būs jūtama plašā teritorijā.

Filipīnas katru gadu skar vidēji 20 cikloni, izraisot plūdus, zemes nogruvumus un citas katastrofas. Viena no spēcīgākajām vētrām, kas 21.gadsimtā skārusi Filipīnas, bija viesuļvētra "Haiyan" 2013.gada novembrī. Šajā vētrā dzīvību zaudēja vairāk nekā 6300 cilvēki.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās