Pasaulē
2018. gada 13. septembris, 13:55

"Tur ir slavena katedrāle," aizdomās turamie par Skripaļu indēšanu skaidro, ka Solsberi apmeklējuši kā tūristi

Jauns.lv / LETA

Krievijas pilsoņi Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs, kurus Lielbritānijas varasiestādes apsūdzējušas martā Solsberi notikušajā uzbrukumā ar nervus paralizējošo vielu "Novičok" bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai, ceturtdien pirmajā televīzijas intervijā paziņoja, ka Solsberi apmeklējuši, lai apskatītos slaveno katedrāli.

Dubultaģenta Skripaļa un viņa meitas saindēšana Lielbritānijā, kas izraisīja starptautisku skandālu

Dubultaģenta Skripaļa un viņa meitas saindēšana Lielbritānijā, kas izraisīja starptautisku skandālu

gallery icon
88

Petrovs un Boširovs intervijā Kremļa telekanāla RT galvenajai redaktorei Margaritai Simonjanai apliecināja, ka fotogrāfijās, kuras izplatījusi britu policija, tiešām redzami viņi.

"Mēs esam redzami šajās fotogrāfijās," sacīja Petrovs.

Uz aizrādījumu, ka viņi izskatās saspringti, Boširovs atbildēja ar pretjautājumu: "Bet kā jūs izskatītos? Kad jūsu dzīvi, lūk, tā uzreiz apgriež ar kājām gaisā? Vienkārši vienā dienā. Un salauza."

"Mūsu draugi jau sen aicināja mūs ciemos uz šo skaisto pilsētu. Solsberi ir tūristu pilsēta. Tur ir Eiropā slavena katedrāle. Tā ir slavena ar 123 metrus augsto smaili un pulksteni. Pirmais pasaulē radītais pulkstenis, kas joprojām strādā," Kremļa telekanāla galvenajai redaktorei stāsta Baširovs.

"Sākotnēji mēs plānojām ierasties Londonā un, rupji sakot, piedzerties. Tas nebija biznesa brauciens. Mēs saplānojām tā, ka apskatīsim gan Londonu, gan aizbrauksim arī uz Solsberi," skaidroja Petrovs.

Britu policija iepriekš ziņoja, ka Petrovs un Baširovs transportējuši nervus paralizējošo vielu "Novičok", ar kuru saindēja Skripaļus, “Nina Ricci” smaržu pudelītē. Atbildot uz šo jautājumu, Petrovs teica: "Normāliem večiem vest līdzi sieviešu smaržas - tas nav muļķīgi?"

foto: Ekrānuzņēmums
Ruslans Boširovs un Aleksandrs Petrovs nosauca sevi par vidusmēra uzņēmējiem, kas darbojas fitnesa industrijā.

Abi noliedz un apgalvo, ka viņi nav Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģenti. Viņi nosauca sevi par vidusmēra uzņēmējiem, kas darbojas fitnesa industrijā.

RT galvenā redaktore Margarita Simonjana vairākkārt uzsvēra, ka sarunu biedri neatbild uz jautājumiem, kas palīdzētu noskaidrot vairāk par viņu dzīvesvietu, radiniekiem un paziņām. Intervijā Petrovs un Baširovs paziņoja, ka baidās par viņu dzīvībām.

foto: EPA/Scanpix
Lielbritānijas varasiestādes Ruslanu Boširovu un Aleksandru Petrovu apsūdzējušas martā Solsberi notikušajā uzbrukumā ar nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins ekonomikas forumā Vladivostokā trešdien pavēstīja, ka Krievija ir identificējusi divus vīriešus, ko Lielbritānija tur aizdomās par bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", taču viņi esot civilpersonas.

"Mēs zinām, kas viņi ir, mēs esam viņus atraduši," ekonomikas forumā Vladivostokā pavēstīja Putins.

"Viņi, protams, ir civilpersonas," norādīja prezidents, piebilstot, ka abi vīrieši neesot noziedznieki.

Putins aicināja viņus runāt ar žurnālistiem un pastāstīt par sevi.

Britu policija Solsberi parkā meklē "Novičok" pēdas

Sestdien, 21. jūlijā policija rosījās populārajā Solsberi parkā, kur turpinās "Novičok" indēšanas izmeklēšana. Izmeklētāji aizsargtērpos un maskās darbojās Elizabetes dārzos, ...

gallery icon
34

"Es ceru, ka viņi atklāsies un pastāstīs par sevi. Tur nav nekā īpaša, nekā krimināla, es jums garantēju. Mēs [par to] pārliecināsimies tuvākajā nākotnē," paziņoja Kremļa saimnieks.

Lielbritānija pagājušajā nedēļā izdeva Petrova un Boširova Eiropas aresta orderus, pastāvot aizdomām, ka viņi 4.martā Solsberi mēģinājuši nogalināt Skripaļus ar "Novičok".

Britu likumsargi uzskata, ka Petrovs un Boširovs ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģenti.

Sergejs un Jūlija Skripaļi 4.martā Anglijas pilsētā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Londona un tās sabiedrotie Skripaļu saindēšanā vaino Krieviju.