foto: ITAR-TASS/Scanpix/LETA
ASV nosoda Krievijas atbalstīto "vēlēšanu farsu" Austrumukrainā
Cilvēki Austrumukrainā svin Doņeckas Tautas republikas ceturto gadadienu.
Pasaulē
2018. gada 13. septembris, 13:10

ASV nosoda Krievijas atbalstīto "vēlēšanu farsu" Austrumukrainā

LETA

ASV trešdien nosodīja ieceri rīkot vēlēšanas promaskavisko kaujinieku kontrolē esošajos Austrumukrainas reģionos, šīs vēlēšanas raksturojot kā Krievijas atbalstītu farsu.

Abas kaujinieku pašpasludinātās "republikas" plāno 11.novembrī rīkot vēlēšanas, vēsta Krievijas un Ukrainas mediji.

"ASV nosoda paziņojumus par plānu rīkot "vēlēšanas" tā dēvētajās Doņeckas un Luhanskas republikās," teikts ASV Valsts departamenta paziņojumā.

"Ņemot vērā to, ka šīs teritorijas joprojām atrodas Krievijas kontrolē, patiesas vēlēšanas nav iedomājamas."

"Organizējot viltus procedūras, Krievija kārtējo reizi demonstrē to, ka tā neciena starptautiskās normas un grauj centienus panākt mieru Austrumukrainā."

Ar līdzīgu paziņojumu jau iepriekš klajā nāca Eiropas Savienība, norādot, ka vēlēšanu iecere ir pretrunā ar Minskas vienošanos, kas 2015.gadā tika panākta ar Francijas un Vācijas starpniecību.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.