Tūkstošiem vecāku Ungārijā savus vidusskolēnus nelaiž uz skolu
Protestējot pret izglītības politiku, vecāki Ungārijā nelaiž bērnus uz skolu.
Pasaulē
2016. gada 29. februāris, 20:49

Tūkstošiem vecāku Ungārijā savus vidusskolēnus nelaiž uz skolu

Jauns.lv

Tūkstošiem vecāku Ungārijā pirmdien nelaida savus bērnus uz skolu, protestējot pret valdības īstenoto izglītības politiku.

No visas valsts saņemtā informācija liecina, ka protests ietekmējis skolu apmeklētību, jo īpaši vidusskolās. Vismaz 34 tūkstoši cilvēku ir pievienojušies protesta akcijas lapai sociālās saziņas vietnē "Facebook". Pirms divām nedēļām desmitiem tūkstoši cilvēku piedalījās skolotāju mītiņā Budapeštā, lai protestētu pret izglītības reformām, kas paredz ārkārtīgu centralizāciju, administratīvo uzdevumu sloga palielinājumu skolotājiem un samazina mācību grāmatu izvēles iespējas.

"Šī akcija ir pirmais brīdinājums," ziņu aģentūrai  "Associated Press" sacīja protesta akcijas organizatore Kristīna Puškāša. "Ja valdība nereaģēs uz mūsu ierosinājumiem, mēs turpināsim," viņa brīdināja.

Puškāša sacīja, ka ir saņēmusi apstiprinājumu no vairāk nekā 250 skolām, ka daudzi vecāki pirmdien bērnus uz mācību iestādi nav laiduši.

Lai gan daži norāda, ka ir nepareizi protestos iesaistīt bērnus, akcijas organizatore uzsvēra, ka viņas aicinājums ir vecākiem, kurus viņa mudināja runāt ar bērniem par problēmām skolās.

"Vecākiem ir jāaizsargā savi bērni no sliktas izglītības sistēmas," teica Puškāša.

Izglītības sektora amatpersonas pirmdien paziņoja, ka pirmdien ir tāda pati mācību diena, kādas ir visas citas, un vecākiem ir citas vietas, piemēram, skolas forumi, kuros paust savu kritiku.

6.februārī Ungārijas vadība atcēla no amata par valsts finansēto izglītību atbildīgo amatpersonu un solīja samazināt centralizācijas centienus.

BNS/Foto: Shutterstock

Tēmas