foto: AP/Scanpix
No Amerikas varoņa senatora Makeina atvadās Obama un Bušs; Tramps uz bērēm nav aicināts
Pasaulē
2018. gada 1. septembris, 21:15

No Amerikas varoņa senatora Makeina atvadās Obama un Bušs; Tramps uz bērēm nav aicināts

LETA

Sērotāji sestdien pulcējās ASV galvaspilsētas Vašingtonas Nacionālajā katedrālē, lai atvadītos no 81 gada vecumā mūžībā aizgājušā senatora Džona Makeina.

Vašingtonā atvadās no sava varoņa un Baltijas drauga - ASV senatora Makeina

gallery icon
69

Izpildot Makeina vēlēšanos, atvadu ceremonijā runātāju vidū bija bijušie prezidenti Džordžs Bušs un Baraks Obama. Viņiem pievienojās vairāki likumdevēji un Vjetnamas kara laika amatpersonas, kas godināja valstsvīru, arī bijušais senators Džo Lībermans un bijušais valsts sekretārs Henrijs Kisindžers.
Eksprezidenti Obama un Bušs, kas abi savulaik bija uzveikuši Makeinu cīņā par Balto namu, sestdien senatora bērēs atzina, ka Makeins viņus padarījis labākus.

Cildinot savu draugu kā "izcilu cilvēku", karotāju un patriotu, kurš iemiesojis to, kas Amerikā ir vislabākais, Obama sacīja, ka Makeins "padarīja mūs par labākiem prezidentiem, tieši tāpat kā viņš Senātu padarīja labāku, tieši tāpat kā viņš valsti padarīja labāku".

Līdzīgas domas iepriekš pauda arī Bušs, kurš Makeinu uzveica 2000.gada republikāņu priekšvēlēšanās, tomēr pēc tam sāncensība izzudusi un izveidojusies paliekoša draudzība."Viņš arī mani padarīja labāku," sacīja Bušs.

Nacionālajā katedrālē notika pēdējās publiskās atvadas no senatora. Makeins svētdien tiks apglabās privātā bēru ceremonijā ASV Flotes akadēmijas kapsētā Anapolisā, Mērilendas štatā.

Pēdējā gaitā izvada mirušo ASV senatoru Džonu Makeinu

gallery icon
30

Prezidents Dondalds Tramps, kuram ar nelaiķi bija ilgas domstarpības, uz ceremonija katedrālē nebija aicināts.
Ceremonijā Nacionālajā katedrālē piedalījās arī Bils un Hilarija Klintoni, bijušie viceprezidenti Als Gors un Diks Čeinijs, bijušie valsts sekretāri Madlēna Olbraita un Džons Kerijs.

Arizonā sākas Džona Makeina pirmā bēru diena

gallery icon
16

Sērotāju vidū bija arī pašreizējā prezidenta meita Ivanka Trampa ar vīru, aizsardzības ministrs Džims Matiss, Baltā nama personāla vadītājs Džons Kelijs, Holivudas leģenda Vorens Bītijs.
Vjetnamas kara varonis Makeins, kurš sirga ar smadzeņu vēzi, no dzīves aizgāja 25.augustā.

Amerika sēro par savu varoni - senatoru Džonu Makeinu

gallery icon
37

Makeins vairāk nekā piecus gadus pavadīja Ziemeļvjetnamas gūstā. Sešus amata termiņus viņš bija ASV senators, un divas reizes kandidēja uz prezidenta amatu.