foto: EPA/LETA
Islāmistu draudu dēļ Vilderss atsakās no Muhameda karikatūru konkursa
Cilvēki Pakistānā protestē pret Vildersa izsludināto musulmaņu pravieša Muhameda karikatūru konkursu.
Pasaulē
2018. gada 30. augusts, 23:41

Islāmistu draudu dēļ Vilderss atsakās no Muhameda karikatūru konkursa

LETA

Pēc nāves draudu saņemšanas Nīderlandes galēji labējās Brīvības partijas (PVV) līderis Gērts Vilderss ceturtdien atteicies no ieceres izsludināt musulmaņu pravieša Muhameda karikatūru konkursu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Lai izvairītos no islāmistu vardarbības upuru riska, esmu izlēmis neļaut konkursam turpināties," teikts Vildersa izplatītajā paziņojumā.

Vilderss, kam pastāvīgi tiek izteikti draudi par viņa politisko darbību, jau gadiem dzīvo, samierinoties ar diennakts apsardzi, taču viņš uzsvēris, ka nevēlas, lai citi tiktu pakļauti briesmām novembrī iecerētā konkursa dēļ.

"Tas neattiecas tikai uz mani," paziņojumā norādījis politiķis, piebilstot, ka par mērķi var kļūt ne tikai viņš, bet "visa Nīderlande".

Iecerētais karikatūru konkurss jau izraisījis plašus protestus Pakistānā, bet šonedēļ Nīderlandes policija aizturēja kādu 26 gadus vecu pakistānieti, kas draudējis uzbrukt Vildersam vai parlamentam, kura telpās konkurss bija iecerēts.

Islāmā Dieva un viņa pravieša Muhameda attēlošana, pat ja tā būtu slavinoša, ir uz visstingrāko aizliegta, un islāma ekstrēmisti pastāvīgi draud Muhamedam veltītu karikatūru autoriem vai to publicētajiem.

Nav retums, kad šie draudi tiek īstenoti arī dzīvē, un vistraģiskākais no šādiem gadījumiem bija uzbrukums franču satīras žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai 2015.gadā, kura laikā tika noslepkavoti 12 cilvēki.

Nīderlandes valdība centusies distancēties no Vildersa ieceres, un premjerministrs Marks Rite pagājušajā nedēļā apšaubīja PVV līdera motīvus.

"Viņa mērķis nav debatēt par islāmu. Viņa mērķis ir provocēt," norādīja premjers.

Tomēr Rite uzsvēra, ka Nīderlandē cilvēki bauda runas brīvību, un valdība nemēģinās apturēt konkursu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās