foto: REUTERS/SCANPIX
Turcija grib paātrināt reformas ceļam uz Eiropas Savienību
Pasaulē
2018. gada 30. augusts, 09:23

Turcija grib paātrināt reformas ceļam uz Eiropas Savienību

LETA

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu paziņojis, ka viņa valsts paātrinās reformas, kas nepieciešamas uzņemšanai Eiropas Savienībā (ES), un pauda cerību, ka bloks uz šiem centieniem reaģēs pozitīvi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Čavušolu to pavēstīja pēc augsta līmeņa sanāksmes, kurā tika spriests par soļiem, kā pēc trīs gadu pauzes paātrināt Turcijas ceļu uz ES.

"Reformu rīcības grupas" tikšanās notika laikā, kad Turcija pārdzīvo valūtas krīzi un spriedzi attiecībās ar ASV.

"Mēs vienojāmies paātrināt politisko reformu procesu. Tuvākajā laikā mēs koncentrēsimies uz tādiem jautājumiem kā tiesu vara un pamata tiesības, tiesiskums un drošība," reportieriem paziņoja Čavušolu.

Oficiālās iestāšanās sarunas ar Turciju tika uzsāktas 2005.gadā, kad beidzot izdevās pārvarēt vairāku ES dalībvalstu pretestību, tām bažījoties par bloka nākotni pēc tik lielas musulmaņu valsts uzņemšanas. Šajās sarunās līdz šim ir atvērtas tikai 16 no 33 sadaļām.

Sarunu temps bijis ļoti gauss un pēc 2016.gada jūlijā Turcijā notikušā neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma tās faktiski apstājušās, jo Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans izmantojis šo puču kā ieganstu vēl aktīvākai politiskās opozīcijas un neatkarīgās preses apklusināšanai.