foto: AFP/Scanpix/LETA
Ankara pārmet Makronam nespēju izprast Turciju
Francijas prezidents Emanuels Makrons, tiekoties ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu.
Pasaulē
2018. gada 28. augusts, 23:31

Ankara pārmet Makronam nespēju izprast Turciju

LETA

Ankara otrdien pārmeta Francijas prezidentam Emanuelam Makronam, ka viņš nespēj izprast Turciju, šādi reaģējot uz Makrona apgalvojumiem, ka Turcijai ir maz izredžu iestāties Eiropas Savienībā (ES), kā arī kritiku, ko Elizejas pils saimnieks paudis Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana panislamiskajai vīzijai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Makrons pirmdien sacīja, ka Erdoanam ir "panislamisks projekts, kas regulāri tiek prezentēts kā antieiropeisks un kura pasākumi regulāri ir pretēji mūsu principiem".

Viņš arī sacīja, ka Erdoana Turcija "nav prezidenta Kemala Turcija", šādi atgādinot par Mustafu Kemalu Ataturku, kurš 1923.gadā pēc Osmaņu impērijas sabrukuma izveidoja moderno turku republiku.

Turcijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Hami Aksojs pauda "skumjas" par Makrona izteikumiem, piebilstot, ka Francijas prezidents "jau atkal" nodemonstrējis to, ka "viņš ir tālu no Turcijas realitāšu saprašanas".

"Idejai, ka mūsu valsts ir "antieiropeiska, nav nekāda sakara ar patiesību", uzsvēra Aksojs.

Makrons sacīja, ka ES būtu jāizveido ar Turciju "stratēģiska partnerība", nevis jāuzņem Turcija kā pilnvērtīga ES dalībvalsts. Viņš arī skubināja izbeigt jau labu laiku iestigušo Turcijas uzņemšanas sarunu "liekulību".