Pasaulē
2016. gada 1. marts, 22:39

Nobela Miera prēmijai šogad izvirzīts rekordliels pretendentu skaits

Jauns.lv

Nobela Miera prēmijai šogad izvirzīts rekordliels pretendentu skaits un kopumā pieteikti 376 kandidāti, otrdien paziņojis Nobela institūts Oslo.

Kandidātu vidū ir gan miera sarunu dalībnieki Kolumbijā, gan ASV Republikāņu partijas vadošais prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps.

Nobela institūta direktors norādīja, ka iepriekšējais rekords bija 278 kandidāti 2014.gadā.

Tiesības izvirzīt pretendentu ir tūkstošiem cilvēku - pasaules parlamentu un valdību amatpersonām, augstskolu mācībspēkiem, bijušajiem laureātiem un vairāku starptautisku institūtu darbiniekiem.

Pretendentu vārdi tiek turēti slepenībā 50 gadus, taču tie, kuri kandidātus izvirza, ir tiesīgi publiskot savu ieteikumu.

Ekspertu vērtējumā no zināmajiem kandidātiem reālas izredzes šogad saņemt Nobela Miera prēmiju ir bijušajam ASV izlūkdienestu darbiniekam Edvardam Snoudenam, kā arī Kolumbijas valdībai un komunistiskajam teroristu grupējumam Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki (FARC), ja abām pusēm beidzot izdosies noslēgt mieru.

Savukārt Trampa izredzes tiek vērtētas kā minimālas vai vispār nekādas.

Nobela institūta direktors nespēja izskaidrot, kādēļ šogad pieteikts tik liels kandidātu skaits, bet pieļāva, ka daļēji to varētu skaidrot ar faktu, ka pašreiz pasaulē ir vairākas nopietnas krīzes, tostarp bēgļu krīze, kas varētu veicināt nomināciju skaita pieaugumu.

Kandidātu pieteikšanas termiņš noslēdzās 1.februārī.

Zināms, ka Nobela Miera prēmijai šogad izvirzīti arī grieķu salinieki, Vācijas kanclere Angela Merkele un pāvests Francisks.

LETA