foto: AP/Scanpix
UNHCR: ES valstīm jāizbeidz "bīstamā un amorālā" stīvēšanās par imigrantiem
Pasaulē
2018. gada 25. augusts, 23:14

UNHCR: ES valstīm jāizbeidz "bīstamā un amorālā" stīvēšanās par imigrantiem

LETA

ANO Bēgļu aģentūra (UNHCR) aicina Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis izbeigt "bīstamo un amorālo" stīvēšanos par imigrantiem, kuras dēļ 150 imigranti vairāk nekā nedēļu iestrēguši uz Itālijas krasta apsardzes kuģa, kuriem neļauj izkāpt Sicīlijā.

"Ir pienācis laiks izbeigt virves vilkšanu, kurā valstis sacenšas, kura uzņemies vismazāk atbildības par jūrā izglābtajiem cilvēkiem," paziņoja ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos Filipo Grandi. "Ir bīstami un amorāli apdraudēt bēgļu un patvēruma meklētāju dzīvības, kamēr valstis iesaistās politiskā cīniņā par ilgtermiņa risinājumiem."

Itālijas krasta apsardzes kuģis "Diciotti" ar 150 migrantiem kopš pirmdienas ir piestājis Katānijas ostā Sicīlijā, bet Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni neļauj migrantiem izkāpt krastā, līdz citas ES valstis nebūs apņēmušās migrantus uzņemt pie sevis.

Briselē piektdien bez rezultātiem beidzās 12 ES dalībvalstu sarunas par imigrantu sadali, kuri pa jūru ierodas Eiropā. Netika panākts pat tūlītējs risinājums uz "Diciotti" esošo migrantu sadalei.

Austrija, Beļģija, Francija, Vācija, Grieķija, Itālija, Īrija, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Portugāle un Spānija rīkoja šīs sarunas, lai rastu ilgtermiņa risinājumus Itālijas problēmām ar imigrantu pieplūdumu.

Migrācija ir aktuāls jautājums Itālijā, kur kopš 2013.gada ir ieradušies simtiem tūkstoši migrantu un bēgļu no Āzijas un Āfrikas.

Saskaņā ar ES noteikumiem patvērums ir jāpieprasa pirmajā ES valstī, kur patvēruma meklētāji ieradušies, bet Itālijas jaunā valdība pēdējā laikā aizvien biežāk aizliedz kuģiem ar migrantiem piestāt Itālijas ostās.